Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Zinzen & Van Cauwelaert" zien De Wever "mogelijk fatale stap zetten" én de premier krijgt een "pijnlijk" cadeau

"Dit zou zwaarder kunnen aankomen dan wat hij gezegd heeft over de pensioenen." Dat zegt De Tijd-journalist Rik Van Cauwelaert over een geluidsopname uit 2016 van N-VA-voorzitter Bart De Wever. In onderstaand geluidsfragment geeft De Wever aan dat bij zoekacties naar mensen zonder papieren, wordt samengewerkt tussen politie en Vreemdelingenzaken. Aan tafel bij Ivan De Vadder wordt vooral het taalgebruik in dat filmpje onder vuur genomen. "Hij heeft in deze campagne al enkele steken laten vallen", luidt hun conclusie.

Videospeler inladen...

Toen Rik Van Cauwelaert bovenstaande beelden zag, moest hij terugdenken aan een uitspraak van de Amerikaanse politicus Donald Rumsfeld. Die had het af en toe over de "unknown unknowns", oftewel de onbekende en onvoorspelbare zaken die een campagne kunnen beïnvloeden. "Wel, dit is er zo eentje", meent Van Cauwelaert.

Volgens De Tijd-journalist krijgt hij dit beeld niet meer weg. "Dit blijft wegen en volgens mij kan het taalgebruik zijn conservatieve kiezers doen nadenken. Want deze taal zou hij nooit publiekelijk hebben gesproken. Dit is een stap te ver.  Volgens mij heeft hij voor sommige van zijn kiezers een lijn overschreden die fataal kan zijn voor de volgende verkiezing", zegt Van Cauwelaert. 

Ook gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen stoort zich naar eigen zeggen geweldig aan de taal.  En dan specifiek het woordje "razzia." "Herman Van Goethem (rector Universiteit Antwerpen, red.) beschrijft die ook in zijn boek "1942" en ze hebben net een dok van naam veranderd vanwege razzia's tegen een bepaalde cultuurgroep", zeggen beide heren samen. "De bijklank die dit alles oproept, is toch bijzonder onaangenaam", vindt Van Cauwelaert.

Het is voor hem tekenend voor deze campagne van de N-VA-voorzitter. "In 2014 heeft Bart De Wever een perfect parcours gereden, want hij beheerste die campagne van het begin tot het einde. En nu laat hij een aantal steken vallen." Walter Zinzen sluit zich daar bij aan. "Hij is meer in het defensief gedrongen in vergelijking met de vorige campagne."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Opvallend is wel dat er pas nu echt gesproken wordt over de uitspraken die de N-VA-voorzitter in 2016 deed. "Het verbaast me dat het fragment een jaar geleden al in het weekblad Knack heeft gestaan. Het is in de Nederlandstalige pers al uitvoerig geciteerd. Weliswaar zonder geluid, maar het is wel uitgeschreven", zegt Walter Zinzen.

Dat het nu opnieuw aan de oppervlakte komt, mét geluid, doet Rik Van Cauwelaert denken aan het verhaal van een oud-collega. "Die schreef destijds een heel verhaal over Lernout & Hauspie (L&H) waar precies in stond wat het probleem was van dat bedrijf. Er heeft geen kat op gereageerd. Anderhalf jaar later schrijft The Wall Street Journal precies hetzelfde en L&H is failliet."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ook in Wallonië proberen andere partijen de groenen van Ecolo af te schilderen als een belastingpartij. In bovenstaand campagnefilmpje waarschuwt Sabine Laruelle (MR) kiezers voor een vleestaks als Ecolo aan de macht zou komen.

Gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen twijfelt eraan of bovenstaand filmpje effect zal hebben. "Al dat bashen op de groenen is een teken van zwakte", meent hij. Volgens Zinzen betekent het filmpje vooral dat de partij van premier Charles Michel (MR) bang is van Ecolo.

Ook in een debat bij de RTBF is de gespannen sfeer tussen Ecolo en MR duidelijk zichtbaar. Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet gaf premier Michel een marionet cadeau. Waarmee de partij wil duidelijk maken dat Michel een handpop is van De Wever. "Die daad heeft pijn gedaan bij de MR", weet Van Cauwelaert. "Daar was men echt niet mee gediend."

Videospeler inladen...

Nog in Franstalig België lijkt de PS stilaan recht te krabbelen na enkele schandalen uit het verleden. Een vaststelling die Van Cauwelaert en Zinzen allerminst verbazend vinden. "Onderschat de PS nooit, die komen altijd terug", zeggen ze beiden. 

De verklaring voor die heropleving heeft volgens Rik Van Cauwelaert vooral te maken met de sterkte van hun sociale secretariaten. "Hierdoor zijn ze helemaal verweven met die Waalse samenleving en blijven ze contact houden met hun kiespubliek. Het is een partij waar men kan gaan aankloppen als men in de problemen zit. En dat soigneren ze altijd, daar zijn ze nooit van afgestapt", weet Van Cauwelaert.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ook in het nieuws vandaag: Filip Dewinter (Vlaams Belang), die in Antwerpen een gevel met Arabische opschriften overplakt om de "islamisering van Vlaanderen tegen te gaan". Opmerkelijk: die Arabische opschriften had hij eerst zelf opgehangen. Geconfronteerd met die actie neemt Rik Van Cauwelaert het woord "kolder" in de mond.

Lees verder onder de foto.

Walter Zinzen wijst erop dat Dewinter "als Syriëganger (Dewinter bracht een tijdje terug een bezoek aan de Syrische president Assad, red.) er toch mee vertrouwd moet zijn dat Arabisch en islam geen synoniemen zijn. Er zijn heel wat Arabischsprekende mensen die geen moslim zijn. Christenen bijvoorbeeld, vraag dat maar aan meneer Francken, die heeft er veel gered", besluit Zinzen.

Videospeler inladen...

Bekijk onderaan de integrale uitzending

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen