Videospeler inladen...

Aardbeving in Groningen schrikt honderden mensen wakker: "In top 3 van zwaarste bevingen in Groningen"

Rond 5.45 uur vanmorgen heeft zich een aardbeving voorgedaan in de Nederlandse provincie Groningen. De schok had een kracht van 3,4 en hoorde bij de top drie van de afgelopen jaren. Honderden mensen werden opgeschrikt, maar er is geen sprake van gewonden. 

Vanmorgen werd de Nederlandse provincie Groningen opgeschrikt door een aardbeving. Het epicentrum lag in het dorp Westerwijtwerd, een deelgemeente van Loppersum, zo'n 20 kilometer van de stad Groningen.

De beving ontstond op een diepte van zo'n 3 kilometer. Honderden mensen voelden de schok en berichtten erover op de sociale media. Een eigenaar van een muziekwinkel meldde aan de NOS dat "de beving zo'n drie seconden duurde en dat een kast begon te schudden". Ook anderen zeggen dat ze uit hun bed werden gelicht of dat kinderen huilend rondliepen. Iemand vergeleek de schok met een bus die door het huis reed. 

Volgens een seismoloog van de Nederlandse meteorologische dienst KNMI zat de schok bij de top drie ooit in Groningen. In het gebied ligt een groot gasveld en er waren al vaker aardschokken door de boringen (zie onder). De zwaarste aardbeving in Groningen dateert van 2012 in Huizinge, ook in de gemeente Loppersum. Die had een kracht van 3,6. Er kwamen toen 3.000 schademeldingen binnen.  Nu is er geen sprake van gewonden.  (lees voort onder grafiek)

Rutte: "Gaswinning is veranderd in een nachtmerrie"

De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde vanmorgen in de uitzending Wakker Nederland op de NPO. "Dat hele Groningse gas was geweldig toen we ermee begonnen eind jaren vijftig. Groningen was de energieprovincie en heel Nederland was aan het Groningse aardgas. Maar sinds 2010 is het veranderd in een nachtmerrie, echt een nachtmerrie", zei Rutte. Hij is weliswaar niet van plan om de aardgaswinning in Groningen versneld af te bouwen, want dan zou de bevoorrading in het gedrang kunnen komen.

De zware aardbeving van 2012 was de eerste die de Nederlandse politici "wakker schudde". Inwoners van Groningen waren al een tijdlang aan het klagen over de impact van de gaswinning. Jaarlijks werden er tienduizenden meldingen gedaan. In 2015 kwam er een herstelplan voor de regio, in 2016 werd beslist dat er de komende vijf jaar nog maar maximaal 25 miljard m³ gas mocht worden bovengehaald, de helft van wat er normaal werd gewonnen. Ook de daaropvolgende jaren werd de gaskraan iets verder dichtgedraaid. (lees voort onder de foto)

Maar de inwoners bleven wachten op afdoende maatregelen rond veiligheid en schadevergoedingen. Protest haalde niet veel uit (zie foto onder) en pas na de grootste aardbeving, in Zeerijp in januari vorig jaar, kwam alles in een stroomversnelling. Minister Eric Wiebes (VVD) verbood de Nationale Aardolie Maatschappij (NAM) om nog langer schadegevallen te keuren.

Er kwam een onafhankelijke commissie Mijnbouwschade. Wiebes wil de gaswinning ook nog sneller naar beneden brengen, naar 12 miljard m³ gas per jaar. Dat is dan weer te weinig volgens de netbeheerder Gasunie om de energiebevoorrading in de winter aan te kunnen. 

Politieke schok?

Na deze aardbeving reageren inwoners opnieuw overwegend boos. Velen willen dat de gaswinning in Groningen meteen wordt afgebouwd. De Groningse commissaris van de Koning, René Paas, vindt het nu wel duidelijk dat de gaswinning zo snel mogelijk moet worden gestopt. 

Vanavond zijn er in Nederland twee tv-debatten over de komende Europese verkiezingen. Na een kopstukkendebat gaat premier Mark Rutte van de liberale VVD bij "Pauw" in een persoonlijk debat met leider Thierry Baudet van het anti-Europese Forum voor Democratie.   

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen