"Bananenbrug" in Wijnegem wordt vervangen door twee nieuwe bruggen

Het was lange tijd onzeker, maar Wijnegem krijgt nu zeker twee nieuwe bruggen over het Albertkanaal. De bestaande brug aan de Turnhoutsebaan wordt vervangen door een wegbrug en een fiets- en voetgangersbrug.

"Bananenbrug"

De bestaande brug over het Albertkanaal in Wijnegem aan de Turnhoutsebaan, ook bekend als de ‘bananenbrug’, zal worden vervangen door twee nieuwe bruggen. Alle bruggen over het Albertkanaal moeten hoger, om meer containers over het water te kunnen vervoeren en dus voldoet de bananenbrug niet meer.

Minder onteigeningen

Als er een nieuwe brug gebouwd zou worden op dezelfde plaats, zou er veel onteigend moeten worden, en zou het verkeer anderhalf jaar lang niet meer door Wijnegem kunnen rijden. Vandaar het plan voor de twee bruggen op andere plaatsen: één voor auto's en één voor fietsers en voetgangers. "Dat is vier jaar geleden al beslist door de gemeenteraad, maar het heeft wat tijd gekost om de Vlaamse regering te overtuigen", zegt burgemeester Ivo Wynants (N-VA). "Er zullen nu minder onteigeningen zijn, en we kunnen het sluipverkeer doen remmen. Het is ook heel belangrijk dat er een fiets- en voetgangersbrug komt, zodat de zwakke weggebruikers makkelijk en veilig in het centrum van Wijnegem geraken."

De brug voor auto's, vrachtwagens en bussen zal eerst gebouwd worden. Over twee jaar zouden de werken kunnen starten. Eind 2022 moet alles klaar zijn.

Meest gelezen