AFP or licensors

British Steel vraagt faillissement aan, duizenden banen bedreigd

De Britse staalgigant British Steel heeft het faillissement aangevraagd. 5.000 banen zijn bedreigd, en bij de toeleveranciers nog eens bijna 20.000. De financiële problemen bij British Steel zijn onder meer te wijten aan de onzekerheid over de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

British Steel, de op een na grootste staalproducent van het Verenigd Koninkrijk, onderhandelde met de Britse regering over een overheidslening, maar de gesprekken zijn afgesprongen. 

De Britse minister van Bedrijven Greg Clark zegt dat hij het advies kreeg dat het onwettelijk zou zijn om een lening of garantie te verschaffen tegen de voorwaarden die werden voorgesteld. "De regering kan alleen handelen binnen de lijnen van de wet. En die zegt dat elke vorm van financiële steun aan een staalbedrijf een commerciële basis moet hebben", zei hij.

Curator

Het bedrijf moet nu bescherming aanvragen tegen zijn schuldeisers. Er wordt een curator aangesteld, die een overnemer moet zoeken. 

De fabrieken van British Steel kunnen intussen wel blijven draaien. De grootste fabriek staat in Scunthorpe, in het noordoosten van Engeland. Er werken ongeveer 3.000 mensen. Ze maken vooral staal voor de bouwsector en voor spoorlijnen.

Vakbond GMB noemt de teloorgang van British Steel een ramp voor de werknemers, en roept de regering op om het bedrijf te nationaliseren. 

Onzekerheid over de brexit

De financiële problemen van British Steel zijn onder meer te wijten aan de onzekerheid over de brexit, en aan hoge grondstoffenprijzen. 5.000 jobs staan rechtstreeks op het spel. Toeleveranciers meegerekend gaat het zelfs om zo'n 24.000 banen.

British Steel werd in 2016 voor een symbolische 1 pond overgenomen door investeerder Greybull. Die nam het bedrijf over van het Indiase Tata Steel, dat af wilde van de verlieslatende tak.  

Franse fabriek niet in gevaar

Het Franse ministerie van Economie liet intussen weten dat de fabriek van British Steel in Saint-Saulve, in het noorden van Frankrijk, niet betrokken is bij de liquidatie. De fabriek behoort immers tot een ander onderdeel van de Britse groep. Het businessplan van de Franse vestiging hangt ook niet af van de Britse activiteiten, benadrukt het ministerie nog.

British Steel kocht de Noord-Franse fabriek onlangs van Ascoval. Dat was de afgelopen maanden nog een overnameprooi van de Frans-Belgische groep Altifort, maar die plannen werden door de rechter geannuleerd.

Meest gelezen