Videospeler inladen...

CD&V stelt Europees masterplan tegen kanker voor: "We willen de ziekte de wereld uit helpen"

Europees lijsttrekker Kris Peeters (CD&V) heeft in Bornem een masterplan tegen kanker voorgesteld. Het is de Europese Volkspartij, waar de CD&V deel van uitmaakt, die het plan uitwerkte. Europese landen moeten meer informatie uitwisselen over onderzoek rond kanker. Daarvoor wil CD&V een digitaal platform oprichten. 

CD&V wil de strijd tegen kanker opvoeren door meer op Europees niveau samen te werken. Europa beschikt dan wel over tonnen talent en middelen, toch wordt volgens de christendemocraten haar potentieel nog niet volledig benut. Informatie wordt niet altijd voldoende gedeeld of is te moeilijk toegankelijk. "Hoewel de juiste gegevens voorhanden zijn, is het soms zoeken naar een naald in een hooiberg", zegt Kris Peeters (CD&V). 

Peeters wijst erop dat kanker na hart- en vaatziekten de meest belangrijke doodsoorzaak is in België. "We mogen ons daar niet bij neerleggen. De overlevingskans bij kanker is de laatste jaren weliswaar licht toegenomen, het moet nog beter. Als we al onze kennis en middelen op Europees niveau bundelen, kunnen we kanker uit de wereld helpen."

Wat stelt CD&V concreet voor in haar masterplan tegen kanker?

Het belangrijkste doel van het masterplan is de oprichting van een Europees Digitaal Kankercentrum. Dat centrum moet de expertise van verschillende onderzoekscentra bundelen en de uitwisseling van informatie binnen Europa verbeteren. Andere speerpunten zijn Europese accreditatie voor kankercentra, om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven garanderen, en een Europese preventiestrategie tegen kanker. Een "Investeringsplan 4.0" moet de financiële middelen op Europees niveau verdubbelen, van 1,2 miljard euro vandaag naar 2,4 miljard, liefst nog de komende vijf jaar. 

Het kankerplan werd niet toevallig in het Bornemse welzijnscentrum "A touch of Rose" voorgesteld. "A Touch of Rose" focust op de integrale zorg van kankerpatiënten, iets waar CD&V ook meer op wil inzetten. De patiënten krijgen er naast een medische behandeling ook niet-medische ondersteuning, zoals mindfulness en yoga. Het gezin wordt ook bij de behandeling betrokken. "Ze hebben dan misschien een ziek lichaam, ze kunnen wel verder leven met een gezonde geest", zegt een arts in het centrum. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen