Winnares Spaans squashtoernooi: "Dachten ze misschien met een vibrator als prijs grappig te zijn?"

Dat ze een trofee kreeg na haar overwinning in het squashtoernooi van Asturië, in het noordwesten van Spanje, dat vond Elisabet Sado niet meer dan normaal. Maar het geschenkje dat ze naast de trofee kreeg, kon de professionele squashspeelster minder bekoren. Ze kreeg immers ook als eerste prijs een vibrator mee naar huis. De nummers 2 tot 4 van het toernooi werden dan weer beloond met een elektrische voetvijl en ontharingscrème. De mannelijke deelnemers aan het toernooi werden nochtans niet extra beloond met dergelijke cadeaus. "Puur seksisme", reageerde Sado.

Elisabet Sado op BBC News: "Ik denk dat de organisatoren grappig wilden doen. Of eens iets anders wilden doen. Maar wij waren er eerder allemaal erg door verrast, zelfs gechoqueerd. We vonden het allemaal erg seksistisch. Nee, er moet heus iets veranderen. We wilden dit voorval dan ook met iedereen delen. Omdat we vinden dat er nog zoveel discriminatie is. Ik ben nu blij dat er in heel Spanje gedebatteerd kan worden over seksisme in de sport."

De speelsters stuurden hun prijzen alvast naar de plaatselijke squash­federatie, samen met een brief die al hun klachten bevatte. Volgens een woordvoerster was de federatie niet op de hoogte van de extra prijzen die uitgedeeld zouden worden. 

De federatie greep dan ook onmiddellijk in, wat leidde tot het ontslag van een aantal leden van het organisatiecomité van het squashtoernooi. Het organisatiecomité heeft intussen zijn excuses aan de speelsters aangeboden. "We schamen ons diep voor hetgeen gebeurd is. We begrijpen dat deze cadeaus ongepast waren. Het was alleszins nooit onze bedoeling iemand te schofferen", aldus voorzitter Nacho Manzano, die dus inmiddels ontslag genomen heeft.

Op de foto hierbeneden kunt u de winnares van het toernooi (met enkel de trofee) en de voorzitster van de plaatselijke squashfederatie zien:

Meest gelezen