"N-VA wilde met Groen in Vlaamse regering" en Beels verdedigt De Wever: de campagnedag voor u samengevat

De geluidsopnames van Bart De Wever (N-VA) uit 2016 zinderen nog na. De Waalse partijen vinden de uitspraken van De Wever over migranten niet kunnen. Antwerps coalitiepartner Jinnih Beels (SP.A) neemt het op voor haar burgemeester. En Wouter Van Besien (Groen) deed een opvallende onthulling over de Antwerpse coalitiegesprekken. We selecteren de opvallendste fragmenten van de afgelopen campagnedag.

"De Wever stelde coalitie met Groen in Antwerpen én Vlaanderen voor"

Videospeler inladen...

In de onderhandelingen over een coalitie in de stad Antwerpen zou Bart De Wever (N-VA) Groen hebben aangeboden om zowel in Antwerpen als in de Vlaamse regering een coalitie te vormen. "Hij deed dat waarschijnlijk om ons te verlekkeren op schepen- en ministerzetels", zei Wouter Van Besien (Groen) in "Iedereen kiest".

Waalse partijen zeggen "nee" tegen N-VA

Videospeler inladen...

Pieterjan De Smedt vroeg in "Terzake" een reactie aan de Waalse partijvoorzitters over de klankfragmenten van Bart De Wever (N-VA) die openbaar werden gemaakt. Daarin sprak De Wever forse taal over de terugkeer van (criminele) migranten die illegaal in het land verblijven. De Waalse voorzitters vinden het taalgebruik van De Wever niet kunnen. "Zo spreek je niet over mensen", zegt Jean-Marc Nollet (Ecolo). Er werd ook gevraagd of een coalitie met N-VA mogelijk is. Het antwoord was: "Nee". Al klonk die "nee" bij de ene voorzitter al feller dan bij de andere.

Videospeler inladen...

Jinnih Beels (SP.A), de Antwerpse coalitiepartner van De Wever, rekent hem niet af op uitspraken van een aantal jaar geleden. "Zijn discours is veranderd", vindt Beels.

Videospeler inladen...

In het Franstalige voorzittersdebat op "La Une" verdedigde premier Charles Michel (MR) zijn migratiebeleid van de afgelopen legislatuur. Volgens hem hebben sommige partijen het moeilijk met een genomen beslissing uit te voeren. Michel kreeg de volle lading over het migratiebeleid van zijn regering. De partijvoorzitters hadden vooral kritiek op de standpunten van N-VA en staatssecretaris Theo Francken. 

Meest gelezen