Demi-clowns: hulp bij emoties voor dementerenden

Aan de hogeschool Vives in Roeselare is de eerste lichting "demi-clowns" opgeleid. Een demi-clown helpt dementerende ouderen in contact te komen met hun gevoelens en ermee om te gaan.

Lore Dhaenens en Lara Debeuf waren de eerste "demi-clowns". Ze volgden samen de opleiding dramatherapie en wilden iets doen voor hun dementerende grootmoeders. Ze trekken intussen Vlaanderen rond als "demi-clowns", en geven nu ook een opleiding aan collega's.

Therapie

"De clown is een toegangspoort tot de gevoelens", zegt Lore Dhaenens. "De clown zorgt altijd voor gevoelens, zowel verdriet als blijheid. Maar we zijn opgeleid als therapeuten, en het belangrijke is dat we daarmee iets doen."

Clowns op maat

"De demi-clowns zijn geen McDonald's-clowns maar clowns op maat. We vertrekken vanuit het levensverhaal van de man of vrouw met wie we werken. Bij een gewezen lerares zullen we bijvoorbeeld les volgen", vertelt Lore aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Meest gelezen