Videospeler inladen...

Rellen in Indonesische hoofdstad Jakarta zijn onder controle, zegt president

In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn rellen uitgebroken na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Aanhangers van de verliezende presidentskandidaat Prabowo Subianto raakten slaags met de politie. De regering had de onlusten verwacht, en had zo'n 40.000 agenten en militairen ingezet in de hoofdstad. De situatie is intussen onder controle, heeft president Joko Widodo gezegd. "Maar ik zal niemand tolereren die de veiligheid verstoort." 

De kiescommissie maakte gisteren de uitslag bekend van de presidents­verkiezingen in Indonesië. De huidige president Joko Widodo kwam met 55,5 procent van de stemmen als overtuigende winnaar uit de bus. Zijn tegenstrever Prabowo Subianto, een gewezen generaal, strandde op 44,5 procent, maar legt zich niet bij de nederlaag neer. Hij is van plan de uitslag aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof, en kondigde aan dat hij zou oproepen tot protest.

Vanochtend kwamen aanhangers van Prabowo massaal naar het centrum van Jakarta. De meeste betogers zijn afkomstig van buiten de hoofdstad. Volgens de politie zijn velen van hen betaald om te komen protesteren. "Deze rellen zijn geen spontaan incident, ze zijn georkestreerd", zegt de chef van de nationale politie.

40.000 agenten en militairen

Wat chaos zaaien betreft, is Prabowo niet aan zijn proefstuk toe. In 1998 was hij mee verantwoordelijk voor de rellen bij de val van oud-president Soeharto, zijn gewezen schoonvader. Door chaos te creëren, hoopte Prabowo een staatsgreep te kunnen plegen en zijn schoonvader op te volgen.

Prabowo kan bovendien rekenen op de steun van erg militante radicaal-islamitische groepen, die makkelijk grote groepen betogers kunnen mobiliseren. Zo leidde hun protest drie jaar geleden tot het ontslag van de gouverneur van Jakarta, een christen van Chinese afkomst. 

Het protest van afgelopen nacht en vanochtend begon rustig, maar liep uit de hand toen aanhangers van Prabowo de politie aanvielen met stenen en brandbommen. Agenten en militairen, die massaal waren ingezet, reageerden met traangas. Bij de onlusten zouden volgens de gouverneur van Jakarta zes doden zijn gevallen.

Ook deze namiddag (avond in Indonesië) waren er opnieuw onlusten in Jakarta, maar volgens president Joko Widodo is de situatie intussen onder controle "Ik werk samen met iedereen die dit land verder wil helpen, maar ik zal niemand tolereren die de veiligheid, de democratische processen en de eenheid in ons geliefde land verstoort", zegt hij. 

Toegang tot sociale media wordt beperkt

De Indonesische regering heeft beslist de toegang tot sommige sociale media te beperken om verdere online opruiing te vermijden. Dat heeft de minister van Veiligheid, ex-generaal Wiranto, bekendgemaakt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om foto's en video's te plaatsen op Facebook, Twitter, Instagram of Whatsapp.

"De toegang tot sociale media zal beperkt zijn om te vermijden dat nepnieuws wordt verspreid", zegt hij. Volgens Wiranto "is er een scenario om chaos te creëren, en antipathie en haat te verspreiden". Hij roept de Indonesiërs op om zich niet te laten beïnvloeden door "irrationele informatie".

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen