Videospeler inladen...

Duitse politie nodigt bestuurders die ongeval filmen uit om naar overleden verkeersslachtoffer te kijken

Een Duitse politieman heeft bestuurders die de afhandeling van een verkeersongeval wilden filmen, gedwongen om naar het slachtoffer te kijken. De politieman kreeg het op zijn heupen toen verschillende nieuwsgierigen opnames maakten van de nasleep van het zware ongeval.

Op de Duitse snelweg A6 was een vrachtwagen ingereden op een file. Daarbij was de chauffeur om het leven gekomen. In de andere rijrichting ontstond een kijkfile en veel mensen begonnen de nasleep van het ongeval te filmen, tot grote ergernis van de politie.

Een van de agenten hield heel wat ramptoeristen tegen en haalde ze uit hun auto's om naar het overleden slachtoffer te gaan kijken. Zo wilde de politie de mensen duidelijk maken hoe ongepast hun gedrag is.

Het is een beetje vechten tegen onze natuur

Volgens verkeerspsycholoog Ludo Kluppels gaat het om een natuurlijke reactie. "Dat we aandacht hebben voor een gevaarlijke situatie zit er bij ons ingebakken. We kijken ernaar om te kijken hoe we moeten reageren", legt Kluppels uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het probleem is dat we niet onmiddellijk doorrijden en niet meteen stoppen met filmen. Het is een beetje vechten tegen onze natuur."

Wat de Duitse politieman doet, is niet helemaal koosjer, vindt Kluppels. "Het is een manier om te choqueren en om mensen te confronteren met wat ze aan het doen zijn, want ze beseffen vaak niet dat het om een dode of zwaargewonde gaat. Maar dit kan je niet overal toepassen, want de politieman overtreedt eigenlijk ook de privacy van het slachtoffer."

Misschien kan het voorbeeld uit Nederland inspireren. "Daar maakt men soms gebruik van een calamiteitenscherm. Dat wordt rond de plaats van het ongeval gezet, zodat mensen geen inkijk hebben. Dat kan je wel niet overal toepassen, want het vraagt heel wat werk en organisatie", besluit Kluppels.

Bekijk hier de reportage van de politieactie in Duitsland in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen