Fout in puntentelling van Eurovisiesongfestival is aangepast: "Een aanpassing op deze schaal is ongezien"

Bij de puntentelling van het Eurovisiesongfestival is een fout gebeurd. Daarom is het resultaat aangepast, waardoor de Nederlandse winnaar Duncan Laurence nu meer punten heeft.  Dat heeft organisator European Broadcasting Union (EBU) bekendgemaakt. "Dit is toch wel ongezien", zegt Jonathan Hendrickx van Songfestival.be.

De EBU had de jurypunten van Wit-Rusland vooraf uit de resultaten gehaald. Het land had te vroeg de uitslag van de eerste halve finale bekendgemaakt en dat is in strijd met de voorschriften. Om toch te voldoen aan de regels had de EBU een zogenoemd "geaggregeerd resultaat" opgemaakt, gebaseerd op berekeningen van enkele buurlanden. 

De EBU heeft vastgesteld dat er door een menselijke fout een verkeerd geaggregeerd resultaat gebruikt is bij de finale. Concreet: het land met de meeste punten kreeg de minste, enzovoort. "Uit respect voor zowel de artiesten als de leden van de deelnemende EBU-leden, willen we de uitslag van de finale rechtzetten. We bieden onze excuses aan dat deze fout niet eerder was opgemerkt", klinkt het in een mededeling.

Nederland meer punten

En dat heeft wel wat gevolgen. Zo krijgt Nederland nu meer punten: 498 punten in plaats van 492. Ook Italië, Rusland en Zwitserland hebben in de top 4 meer punten gekregen, maar hun positie is niet gewijzigd. In de top 10 is er wel een kleine verschuiving. Zweden staat nu op plek 5 (was 6) en Noorwegen gaat van plek 5 naar plek 6. Ook Noord-Macedonië stijgt (gaat van 8 naar 7), terwijl Azerbeidzjan van 7 naar 8 gaat.

In het verleden waren er nog al kleine aanpassingen, maar op deze schaal is het ongezien

"In het verleden is het wel nog al gebeurd dat er kleine aanpassingen moeten gebeuren tijdens of na de show", zegt Jonathan Hendrickx van Songfestival.be aan VRT NWS. "Maar op deze schaal is het ongezien. Met de aanpassingen van de punten van één land verschuiven plots heel wat landen van plaats."

Begrip

Veel begrip is er ook niet, zegt Hendrickx. "Eigenlijk was het zaterdag al duidelijk dat er iets niet klopte, maar ze hebben tot gisteren gewacht met het aan te passen. Ik denk dat ze wilden kijken of het niet gewoon zou overwaaien."

Opvallend: er zijn nog fouten gebeurd met de punten in deze editie. "In de eerste halve finale heeft een jurylid uit Tsjechië zijn punten in omgekeerde rangschikking bekendgemaakt. Maar als die punten wel juist waren doorgegeven, dan was Polen op de tiende plaats geëindigd in plaats van Wit-Rusland. En dan was het dus ook Polen dat doormocht naar de finale. Die fout is niet aangepast."

Het gecorrigeerde resultaat

 1. Nederland: 498 punten
 2. Italië: 472 punten
 3. Rusland: 370 punten
 4. Zwitserland: 364 punten
 5. Zweden: 334 punten
 6. Noorwegen: 331 punten
 7. Noord-Macedonië: 305 punten
 8. Azerbeidzjan: 302 punten
 9. Australië: 284 punten
 10. IJsland: 232 punten
 11. Tsjechië: 157 punten
 12. Denemarken: 120 punten
 13. Cyprus: 109 punten
 14. Malta: 107 punten
 15. Slovenië: 105 punten
 16. Frankrijk: 105 punten
 17. Albanië: 90 punten
 18. Servië: 89 punten
 19. San Marino: 77 punten
 20. Estland: 76 punten
 21. Griekenland: 74 punten
 22. Spanje: 54 punten
 23. Israël: 35 punten
 24. Wit-Rusland: 31 punten
 25. Duitsland: 24 punten
 26. Verenigd Koninkrijk: 11 punten

Bekijk hier het winnende liedje "Arcade" van Duncan Laurence:

Videospeler inladen...

Meest gelezen