Glabbeek krijgt 20 hectare nieuw bos tegen 2030

De gemeente Glabbeek krijgt er een nieuw bos bij in de Velpevallei. Een bos van 20 hectare dat volledig af zal zijn tegen 2030. Enkele bestaande wandelpaden worden ook hersteld en verbeterd en er komen ook nieuwe wandel- en fietspaden bij. De gemeente wil met dit nieuwe bos de CO2-uitstoot fors terugdringen.

Het nieuwe bos van 20 hectare komt in de Velpevallei tussen Zuurbemde en Hoeleden. In 2014 heeft het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos daar 88 hectare gronden aangekocht. Van die 88 hectare zal dus zeker 20 hectare worden bebost. Bovendien worden de bestaande dreven en wandelpaden in de buurt hersteld en verbeterd. Er komen op termijn ook nieuwe wandel- en fietspaden bij. Ook de biodiversiteit zal in de vallei worden bevorderd. 

Gemeentelijk klimaatplan 

Het gemeentebestuur van Glabbeek vindt het zeer belangrijk om aan dit project mee te werken. Want dit nieuwe bosplan maakt deel uit van het gemeentelijk klimaatplan. "Als gemeentebestuur zetten we al enkele jaren hoog in op de vergroening van onze gemeente. Zo hebben we sinds vorig jaar ons allereerste geboortebos in Zuurbemde. Dat bos is 3 hectare groot met duizend nieuwe bomen", vertelt milieuschepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij). "Tegen 2030 krijgen we dan in totaal 20 hectare bos bij in de Velpevallei. Dit bos is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk klimaatplan om de uitstoot van CO2 in Glabbeek tegen 2030 fors terug te dringen." 

Meest gelezen