Videospeler inladen...

Barsten in Britse regering: minister Andrea Leadsom neemt ontslag, premier May blijft (nog even)

De hele dag is in Londen gespeculeerd over het ontslag van premier Theresa May onder druk van een aantal ministers in haar regering. May geeft voorlopig geen krimp, maar een van haar belangrijkste ministers, Andrea Leadsom, heeft vanavond ontslag genomen en mogelijk volgen er nog.

Gisteren kondigde premier Theresa May een nieuw brexitvoorstel aan dat wil voorleggen aan het parlement. Dat voorstel is blijkbaar niet te pruimen voor een groot aantal van haar ministers. Vooral de "brexiteers" pikken het niet dat er mogelijk een tweede brexitreferendum zou komen. 

Vandaag is de hele dag gespeculeerd over het aftreden van premier May, maar die hield de boot af en weigerde leden van haar regering te ontvangen. Volgens de interne statuten van de Conservatieve fractie in het Lagerhuis kan premier May niet afgezet worden en dat voor een periode van 12 maanden op de vorige poging in december vorig jaar. 

Vanavond is prominent brexiteer en minister Andrea Leadsom opgestapt uit de regering, naar eigen zeggen omdat ze de aanpak van premier May niet langer kan steunen. Leadson was "Leader of the House of Commons", dat is een minister die de vertegenwoordiger is van de regering in het parlement. Leadsom was ook de rivale van Theresa May voor de opvolging van David Cameron als premier in 2016. Premier May heeft teleurgesteld gereageerd op het ontslag van Leadsom.

De hele dag was al gespeculeerd dat sommige ministers zouden ontslag nemen als May dat niet zou doen en dat blijkt dus nu het geval te zijn. Het is niet duidelijk of andere ministers zullen volgen.

Eerder op de avond was gezegd dat May morgen nog campagne zou voeren voor haar kandidaten bij de Europese verkiezingen die morgen in Groot-Brittannië gehouden worden. Vrijdag zou er dan een bijeenkomst zijn van de fractie van de Conservatieven in het Lagerhuis.  

Bijna alle waarnemers -onder hen onze correspondente Lia van Bekhoven- gaan er vanuit dat het ontslag van Theresa May nog slechts een kwestie van dagen is. Morgen zal haar partij wellicht een historische nederlaag lijden in de Europese verkiezingen die veel Conservatieven nooit gewild hebben.  Intussen is er al een twintigtal kandidaten om haar op te volgen, maar die strijd is nog niet gestreden.

Bekijk de laatste stand van zaken uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ivan Ollevier: "De stemmen die roepen om het ontslag van Theresa  May gaan steeds luider klinken"

Videospeler inladen...

Meest gelezen