Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Huawei wil ten laatste tegen de lente volgend jaar een eigen besturingssysteem uitbrengen

De Chinese smartphonefabrikant Huawei zal volgens topman Yu Chengdon ten laatste volgend jaar in de lente een eigen besturingssysteem uitrollen. Google beperkte deze week de toegang voor Huawei tot het mobiele Android-besturingssysteem, nadat de Verenigde Staten hadden geoordeeld dat het Chinese bedrijf een nationaal handelsrisico vormde.

Yu Chengdong, de topman van Huawei, zegt dat een besturingssysteem niet alleen voor smartphones, maar ook voor computers, tablets, televisies, auto's en 'smartwear' van Huawei binnenkort beschikbaar zal zijn. Volgens een Chinese bron zei de topman dat een eigen systeem ten vroegste deze herfst en ten laatste volgend jaar in de lente uitgerold kan worden. De software zal volgens Yu Chengdong ook compatibel zijn met Android-apps. Het nieuws is nog niet bevestigd door Huawei zelf. 

Yu Chengdong, topman bij Huawei
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De topman zei in maart nog aan de Duitse krant Die Welt dat zijn bedrijf aan een eigen besturingssysteem werkt. Huawei wilde daarmee voorkomen dat Amerikaanse technologie­bedrijven door een handelsembargo niet meer kunnen leveren aan Huawei.  Yu Chengdong sprak van een "plan B" en verkoos toen om de systemen van Google en Microsoft te blijven gebruiken. De smartphonegigant sleutelt al sinds 2012 aan een eigen besturingssysteem. Met de toenemende handelsoorlog lijken die plannen plots veel belangrijker te worden. 

Het ministerie van Handel in Washington zette Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven niet meer aan hen kunnen verkopen zonder toestemming van de overheid. Er is wel een tijdelijke versoepeling van die maatregel gedurende negentig dagen. Google kan de komende drie maanden wel nog updates van apps leveren aan de huidige gebruikers. Maar voor nieuwe Huawei-apparaten geldt dit niet.

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.

Meest gelezen