Internationale erkenning voor Plantentuin Meise

De Plantentuin van Meise is in de prijzen gevallen. De Plantentuin kreeg van de Internationale Vereniging van Botanische Tuinen een speciale erkenning voor zijn unieke verzameling levende planten. In haar rapport looft de Internationale Vereniging ook het wetenschappelijk onderzoek en de specialisatiegraad van het personeel. De Plantentuin in Meise bij Brussel bewaart meer dan 1000 plantensoorten die nergens anders ter wereld bewaard worden.

De Plantentuin van Meise is voortaan een "Advanced Conservation Practitioner". Hij kreeg die erkenning van de Botanic Gardens Conservation International (BGCI) na een diepgaand onderzoek van onder meer de conservatiewaarde van de levende collecties, het wetenschappelijk onderzoek, de opleiding en specialisatiegraad van het personeel, de geleverde inspanningen voor educatie en bewustmaking en het naleven van de internationale conventies.

In het rapport van BGCI is onder meer te lezen dat Plantentuin Meise maar liefst 1.079 soorten planten in collectie heeft die in geen enkele andere plantentuin bewaard worden. 6 daarvan zijn planten die op de lijst staan van wereldwijd bedreigde plantensoorten. Daarnaast heeft de Plantentuin nog een zadenbank waarin honderden bedreigde plantensoorten worden bewaard.

"Plantentuin Meise is actief betrokken bij de bescherming van de plantendiversiteit", zegt Elke Bellefroid van de Plantentuin. "Onze onderzoeksactiviteiten en collectiebeheer dragen bij aan het behoud van plantensoorten in hun natuurlijke omgeving, in onze levende plantencollecties en in onze zadenbank."

"We willen vooral bedreigde soorten in België en Centraal-Afrika in stand houden, maar ook wilde verwanten van economische gewassen zoals bananen, koffie en bonen", zegt Bellefroid. Het is geen toeval dat het nieuws vandaag wordt bekendgemaakt. Vandaag is het de internationale dag van de biodiversiteit.

Meest gelezen