Wat staat er op het spel in Antwerpen?

In de provincie Antwerpen zijn er 24 zetels te verdelen in de Kamer en 33 in het Vlaams Parlement. De grote vraag is of N-VA stevig in het zadel blijft of er toch opnieuw stemmen naar Vlaams Belang gaan. En Groen hoopt de hoge verwachtingen waar te maken.

Het staat in de politieke sterren geschreven dat N-VA ook na zondag de grootste partij in Vlaanderen blijft. Ze rekenen opnieuw op veel stemmen uit Antwerpen want daar is voorzitter Bart De Wever de lijsttrekker voor Vlaanderen. Die verstopt zijn ambitie om de stoel van burgemeester te ruilen voor de troon van Vlaams minister-president niet. Zijn de Antwerpenaren dus binnenkort hun burgemeester kwijt ? Veel concurrentie heeft De Wever niet. Kris Peeters was vorige keer nog het Vlaamse boegbeeld van CD&V maar trekt nu de Europese lijst.

Kopstukken

In de provincie Antwerpen trekken vier partijvoorzitters een lijst. Voor Vlaanderen zijn dat Bart De Wever van N-VA en Meyrem Almaci van Groen. Federaal worden Tom Van Grieken van Vlaams Belang en Peter Mertens van PVDA uitgespeeld. N-VA pakt uit met nog een zwaargewicht: Jan Jambon als federaal lijsttrekker. Hij is burgemeester van Brasschaat, maar daar zijn ze het gewend dat Jambon tijdelijk van het lokale voorplan verdwijnt, eerder was hij minister van binnenlandse zaken. Oudgediende Filip Dewinter trekt de Vlaamse lijst voor Vlaams Belang.

Open VLD rekent federaal op Christian Leysen, een gedreven ondernemer maar minder ervaren in de politiek. De liberalen verwachten wellicht meer van de Mechelse burgemeester Bart Somers die bovenaan de Vlaamse lijst staat. Groen mikt met Kristof Calvo als federaal lijsttrekker op winst voor de partij. Bij CD&V voeren Servais Verherstraeten (federaal) en minister Koen Van den Heuvel (Vlaams) de lijsten aan.

Zijn er wel thema's in Antwerpen?

Er zijn niet echt thema's die de campagne domineren. Je zou verwachten dat mobiliteit in Antwerpen hoog op de agenda staat. Er zijn elke dag files op de Kempense snelwegen en rond Antwerpen. Het openbaar vervoer kan beter. Oosterweel is wel uitgetekend, maar wat met de garanties voor de overkapping ? Toch draait de campagne niet echt rond mobiliteit.

Ondanks de klimaatoptochten en de protestacties aan scholen voor schone lucht, wordt klimaat ook niet volop in de politieke strijd gegooid. De mogelijke sluiting van de kerncentrales - Doel ligt vlakbij - domineert niet echt het debat.

Sommige partijen brengen sociale thema's wat meer naar voren: koopkracht, pensioenen, sociale zekerheid, betaalbaar wonen, gezondheidszorg. De strijd tegen kinderarmoede ook, met in Antwerpen het hoogste percentage van heel Vlaanderen. Meer investeringen in kwaliteitsvol onderwijs, het duikt hier en daar op maar zonder er écht voluit op in te zetten. Tot slot is er migratie, maar dat blijft vooral het thema van één partij.

Strijd om de zitjes

N-VA heeft de meeste kansen in Antwerpen. Wel benieuwd wat de kiezers in de stad denken van het feit dat Bart De Wever er resoluut voor kiest om Vlaams minister-president te worden als zijn partij aan zet is om een nieuwe Vlaamse regering te vormen.

Van Vlaams Belang wordt verwacht dat ze terug opstaan na de klappen die ze in 2014 kregen, wat N-VA toch wat stemmen en mogelijk een zitje kan kosten.

Met het klimaatthema heeft Groen blijkbaar een succesvolle kaart getrokken. De partij hoopt op een verdubbeling van het aantal zetels, zowel Vlaams als federaal.

Open VLD mikt op één zetel meer, zowel Vlaams als federaal. Dat lukt mogelijk op Vlaams niveau met het Somers-effect. Al hebben ze wellicht een kans gemist om Bart Somers echt uit te spelen als kandidaat Vlaams minister-president.

SP.A heeft bij vorige verkiezingen al van haar pluimen verloren en wordt zondag mogelijk verder kaalgeplukt. De partij kan niet uitpakken met grote boegbeelden en speelt mogelijk ook nog kiezers kwijt aan Vlaams Belang.

Als er stemmen te halen zijn voor CD&V zal het vooral traditioneel in de Kempen moeten gebeuren. Nu Kris Peeters de Europese lijst trekt, zijn ze ook het Vlaamse stemmenkanon van weleer kwijt.

De PVDA tenslotte staat het sterkst in Antwerpen, maar de kiesdrempel van 5 procent halen zal opnieuw een dubbeltje op zijn kant zijn.

Meest gelezen