Emmanuel Macron en Charles Michel, tijdens een lezing in Louvain-La-Neuve in november vorig jaar

Franse president Macron lovend voor premier Michel: "Heeft kwaliteiten om op Europees niveau te werken"

In een interview met Le Soir heeft de Franse president Emmanuel Macron zich lovend uitgelaten over premier Charles Michel (MR). Macron vindt dat er op een Europees niveau "een coalitie van vooruitgang zou moeten komen, met leiders als Charles Michel."

Het is al langer bekend dat Emmanuel Macron en Charles Michel het goed met elkaar kunnen vinden. De Franse president zegt in een interview met Le Soir dat "Michel een moedig en efficiënt beleid voert, dat zijn vruchten afwerpt, en dat België nieuwe kracht geeft, net als een echt gewicht binnen Europa." Dat Macron "hoopt dat Michel de verkiezingen in België wint", komt dan ook als geen verrassing.

Zijn kwaliteiten en zijn parcours maken dat hij legitieme Europese ambities mag koesteren

Emmanuel Macron, president van Frankrijk, over Charles Michel

"Zijn kwaliteiten en zijn parcours maken dat hij legitieme Europese ambities mag koesteren", aldus Macron. De Franse president prijst ook Michels "politieke moed: hij sluit geen compromissen die het imago van zijn land verzwakken. Dat is erg zeldzaam." Macron verwijst daarmee naar het VN-migratiepact, waarover de Belgische regering in december vorig jaar is gevallen. 

Nieuwe wind

De huidige meerderheid van christendemocraten en socialisten in het Europees Parlement ziet Macron liever veranderen naar een ruimere coalitie, zegt hij in het gesprek met Le Soir. "Er zou een coalitie van vooruitgang moeten komen, met leiders als Charles Michel, Mark Rutte, Antonia Costa (huidig premier van Portugal, red.) en nog anderen." De politieke beweging van Macron zal voor het eerst parlementsleden naar het Europees Parlement sturen na de verkiezingen zondag. Wellicht zullen ze zich aansluiten bij de liberale fractie van onder andere de MR en de Open VLD. 

Er zou een coalitie van vooruitgang moeten komen, met leiders als Charles Michel

Emmanuel Macron, president van Frankrijk

Over het systeem van de Spitzenkandidaten (waarmee elke politieke fractie in het Parlement een kandidaat voorstelt om de Europese Commissie voor te zitten, red.) is Macron kritisch. "Ik voel me er niet door verbonden. Er zijn meerdere goede kandidaten." Michel Barnier, de brexitonderhandelaar voor de EU, zou volgens Macron ook deel moeten uitmaken van het kransje Europese figuren die aanspraak maken op de post van Commissievoorzitter. Barnier is nochtans lid van de EVP, en behoort dus niet tot de liberale fractie in het Parlement, waartoe ook Macron zou toetreden na de verkiezingen deze zondag.

Meest gelezen