Meer dan 200 miljoen euro verzekerde schade door stormweer maart

Het stormweer in maart heeft voor meer dan 200 miljoen euro aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat berekende Assuralia, de koepel van de verzekeringssector. Vooral de storm van 10 maart veroorzaakte een pak schade aan huizen en auto's.

De maartse buien begonnen op 4 maart. Het KMI sprak toen van een "code geel", met hevige rukwinden van 70 tot 100 kilometer per uur. In het oosten en zuiden van het land sneuvelden toen heel wat bomen. De verzekeraars telden in totaal 6.112 schadegevallen aan wagens en huizen. Die kost wordt geraamd op 11 miljoen euro. Het gaat om een eerste Assuralia-raming op basis van een enquête die enkele weken nadien werd uitgevoerd.

Twee grote stormen

Vooral het stormweer van 10 maart zorgde ervoor dat 2019 een verschrikkelijk jaar werd voor de verzekeraars. "De windsnelheden bereikten pieken tot 119 kilometer per uur in Zeebrugge en 122 kilometer per uur in Stabroek, zodat de schadegevallen veel talrijker waren dan anders. De waarschuwing van het KMI met code oranje bleek alweer terecht. De telefoon stond roodgloeiend bij de noodcentrales, het treinverkeer viel een tijdje stil en de brandweer had dagenlang de handen vol", meldt Assuralia.

Stormschade is iets met pieken en dalen. Het blijft zeer onvoorspelbaar, maar levert nu veel werk op voor de verzekeraars

Wauthier Robyns, woordvoerder Assuralia

Schade aan daken, schoorstenen en veranda's - voornamelijk door omgewaaide bomen en wegvliegend tuinmeubilair - leverden 103.836 schadeaangiftes op. De eerste raming komt uit op 196 miljoen euro aan schadelast. Voor een woning gaat het gemiddeld om ongeveer 1.900 euro en voor een wagen is dat ongeveer 2.000 euro. Voor de verzekeraars blijft het moeilijk om te voorspellen hoeveel schade er ieder jaar zal zijn. "Stormschade is iets met pieken en dalen", zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia.

"Het blijft zeer onvoorspelbaar, maar levert nu veel werk op voor de verzekeraars", voegt Robyns toe. Hoewel 200 miljoen euro aan verzekerde stormschade uitzonderlijk veel is voor een trimester, is het niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. "We hebben enkele historisch zware stormen meegemaakt in het begin van 1990. Toen was er sprake van echte rampschade over het hele land. Ook de hagelbuien tijdens het pinksterweekend van 2014 hebben voor veel schade gezorgd tussen Brugge, Antwerpen en Brussel."

Meest gelezen