Videospeler inladen...

Vlaams Parlement duidt Caroline Vrijens aan als kinderrechtencommissaris

Het Vlaams Parlement heeft Caroline Vrijens aangesteld als nieuwe kinderrechtencommissaris. Vrijens volgt Bruno Vanobbergen op en zal de functie zes jaar uitoefenen. Net zoals Vanobbergen is Vrijens tegen het opsluiten van kinderen met het oog op hun uitwijzing en tegen het het uitwijzen van kinderen die hier zijn geïntegreerd. 

Caroline Vrijens werkt momenteel als beleidsmedewerker bij het Agentschap Jongerenwelzijn en werkte voordien ook voor SOS Kinderdorpen België. Ze is juriste van opleiding.

Vrijens volgt Bruno Vanobbergen op, die begin maart is overgestapt naar het Agentschap Opgroeien om er als Algemeen Directeur aan de slag te gaan. Vanobbergen was bijna 10 jaar lang kinderrechtencommissaris.

De kinderrechtencommissaris krijgt een mandaat van 6 jaar dat 1 keer verlengd kan worden. Vanobbergen was dus bezig aan zijn tweede termijn, maar koos in maart dus voor een andere job. Sindsdien is Naima Charkaoui kinderrechtencommissaris ad interim.

De kinderrechtencommissaris staat aan het hoofd van het kinderrechtencommissariaat. Dat bemiddelt, onderzoekt klachten en adviseert het beleid, "altijd met het oog op de naleving en toepassing van kinderrechten in Vlaanderen". 

“Ik kijk ernaar uit om als kinderrechten­commissaris op te komen voor de belangen en rechten van alle kinderen en jongeren in Vlaanderen", zegt Vrijens. "Elk kind heeft recht op goede zorg, onderwijs, ruimte om zich te ontwikkelen en bescherming tegen elke vorm van geweld." Vrijens wil naar eigen zeggen een stem geven aan "zij die te weinig gehoord worden, met bijzondere aandacht voor kinderen in een kwetsbare situatie".

Ik deel ook de mening dat je het niet kan maken om kinderen uit te wijzen die zich hebben geïntegreerd, hier vriendjes hebben en een plek hebben gevonden op school, in hun gemeente of stad

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

Net zoals haar voorganger is Caroline Vrijens tegen het opsluiten van kinderen, met het oog op hun uitwijzing. "Dat is heel nefast voor de ontwikkeling van kinderen", zegt ze in "KIES19" op Radio 1. "Ik denk dat het heel nefast is dat België dit doet. Ik deel dus de mening van Bruno Vanobbergen. Ik deel ook zijn mening dat je het niet kan maken om kinderen uit te wijzen die zich hebben geïntegreerd, hier vriendjes hebben en een plek hebben gevonden op school, in hun gemeente of stad."

Net als haar voorganger is Vrijens ook voor stemrecht vanaf 16 jaar.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Op de valreep

De zoektocht naar een nieuwe kinderrechten­commissaris verliep bijzonder moeizaam. De procedure werd zelfs een tijdje "on hold" gezet nadat er kritiek was gekomen op de betrokkenheid van gewezen kinderrechten­commissaris Vanobbergen bij de selectieprocedure.

Het zag er ook naar uit dat de zoektocht naar de volgende regeerperiode zou worden doorgeschoven, maar nu is er op de valreep toch een nieuwe commissaris aangeduid.

Bekijk het verslag over de nieuwe kinderrechtencommissaris uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen