PA Wire/PA Images

Experts na eerste analyse: "Muren van Notre-Dame kunnen al instorten bij windsnelheid van 90 kilometer per uur"

De Notre-Dame in Parijs, die vorige maand verwoest werd door een felle brand, is niet stabiel en heeft dringend versteviging nodig. Dat zeggen experts na een eerste analyse van de schade. Het dak en de torenspits stortten daarbij in, en dat brengt de stabiliteit van het gebouw in gevaar. De muren zouden al kunnen instorten bij een windsnelheid van 90 kilometer per uur.

De structuur van de Notre-Dame, en van gotische gebouwen in het algemeen, rust niet op zware muren, maar op een herverdeling van het gewicht over geclusterde steunpilaren, luchtbogen en tegengewichten. Een soort uitwendig skelet, dat tot nu toe extreem efficiënt en weerbaar gebleken is.

Maar de gedeeltelijke instorting van de gewelven bij de brand heeft de veiligheid van de Notre-Dame sterk in het gedrang gebracht. Paolo Vannucci, ingenieur aan de Universiteit van Versailles, maakte samen met collega's een bouw- en wiskundig model van de structuur na de brand van 15 april. Ze toonden aan dat de muren al zouden kunnen instorten bij een windsnelheid van 90 kilometer per uur. Voor de brand kon de kathedraal nog windsnelheden tot 222 kilometer per uur weerstaan.

De muren hebben met andere woorden dringend versteviging nodig. Daarbovenop komt ook nog dat de steen waaruit de muren zijn opgebouwd, verzwakt is door het vuur, het gewicht van tonnen water en gesmolten lood van de dakbedekking. De structuur van de Notre-Dame versterken en herstellen, dat moet dan ook de prioriteit zijn bij de opbouw van de kathedraal, zeggen de experts.

"Heropbouw moet allesomvattend project zijn"

De heropbouw van de Notre-Dame zal volgens sommigen meer tijd in beslag nemen dan de vijf jaar die president Emmanuel Macron kort na de brand aangekondigd had. Het moet een allesomvattend project zijn voor de hele structuur van de kathedraal. Dat schrijft Francesco Bandarin in "The Art Newspaper". Bandarin is architect en voormalig directeur van het World Heritage Center van de Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

De initiële voorstellen gingen over de restauratie van losse delen: de algemene structuren, het dak, de beschadigde decoratieve elementen, en de beroemde torenspits. Macron nodigde twee dagen na de brand al internationale architecten uit om een voorstel voor een nieuwe torenspits in te dienen, als ware het een op zichzelf staand deel. "Structureel is de torenspits onafhankelijk van de muren en het dak, rustend op de pilaren op de kruising, maar het gewicht van de torenspits droeg wel bij tot de stabiliteit van de kathedraal", schrijft Bandarin.

"Of de Franse regering nu een wedstrijd uitschrijft onder architecten of een beroep doet op de professionele instanties (met name de Compagnie des Architectes en Chef des Monuments Historiques), de heropbouw van de Notre-Dame moet een integraal project zijn. Het ontwerp en de uitvoering van de plannen mogen niet los van elkaar verlopen."

"De Notre-Dame staat op de Werelderfgoedlijst, en dat vereist dat de principes van conservatie, restauratie en heropbouw van de World Heritage Convention worden nageleefd. Wat verloren gegaan is, moet hersteld worden, al sluit dat het gebruik van moderne technieken en materialen, brandpreventiemaatregelen en geavanceerde monitoring niet uit."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen