­Politie rolt twee grote mensensmokkelbendes op in Brussel

De federale politie heeft twee grote bendes opgerold die zich bezighielden met mensensmokkel. Dat wordt bevestigd aan VRT NWS. De ene bracht slachtoffers tegen betaling naar het Verenigd Koninkrijk via vrachtwagens, de tweede bende hield zich bezig met valse identiteitsdocumenten. Meer dan tien verdachten werden aangehouden.

De voorbije week heeft de federale gerechtelijke politie twee bendes opgerold, die zich allebei bezighielden met mensensmokkel.

Bende 1: Soedanese mensensmokkelaars die slachtoffers tegen betaling naar Verenigd Koninkrijk smokkelden

De eerste bende smokkelde slachtoffers naar het Verenigd Koninkrijk door hen in vrachtwagens te verstoppen - zonder dat de bestuurders dat wisten. De organisatie bestond voornamelijk uit smokkelaars met de Soedanese nationaliteit. Ze verbleven op verschillende adressen in Brussel en opereerden vanuit het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark. De transmigranten moesten naar Aarlen, in Luxemburg, reizen en op parkings in Hondelange en Sterpenich (vlak bij Aarlen) werden ze dan in vrachtwagens verstopt.

In december vorig jaar ging het onderzoek al van start. Enkele dagen geleden werden uiteindelijk 10 verdachten gearresteerd. Uiteindelijk gebeurde de inval op de parking van Hondelange, in de provincie Luxemburg. Vijf transmigranten werden uit de vrachtwagen gehaald en één mensensmokkelaar kon op heterdaad betrapt worden. Tegelijk werden er ook op vijf adressen in Brussel huiszoekingen uitgevoerd. Uiteindelijk werden daar ook nog negen verdachten opgepakt. Op de adressen trof de politie ook een dertigtal transmigranten aan. Tien van hen werden administratief opgesloten in het gesloten centrum in Steenokkerzeel, de rest kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten.

Bende 2: Mensensmokkel via valse identiteitspapieren

De tweede bende werd ervan verdacht om tegen betaling vervalste Britse paspoorten te leveren aan hun slachtoffers, om zo hun verblijf in België gemakkelijker te maken. Ook in dit dossier waren er vorige week verschillende huiszoekingen, 13 in totaal. Zeven verdachten werden uiteindelijk gearresteerd, één iemand werd administratief aangehouden. Ook de rol van een bediende van een Brussels gemeentebestuur wordt in deze zaak nog verder onderzocht. 

Meest gelezen