YouTube

Professionele Fortnite-gamer klaagt team aan: "Wurgcontract"

Een van de grootste en populairste professionele video­gamers ter wereld, Turner "Tfue" Tenney, heeft het team aangeklaagd waarbij hij onder contract ligt. Tenney, die miljoenen volgers heeft, zegt dat hij vastzit aan een wurgcontract. 80 procent van zijn inkomsten zouden naar zijn team gaan. Maar dat team zegt iets heel anders.

E-sports, oftewel competities voor videogames, zijn de laatste jaren sterk in opmars. Professionele gamers spelen op grote toernooien die online en op televisie massaal bekeken worden. In kringen van gamers zijn de spelers heuse supersterren.

En er gaan miljoenen dollars om in e-sports: niet alleen de winst op de toernooien, maar ook de vele sponsor- en marketingopdrachten brengen veel geld in het laatje.

De dikwijls nog piepjonge gamers sluiten enorme contracten af. Momenteel wordt e-sports door heel wat verschillende bonden, producenten en organisatoren geregeld, en die lijken niet altijd even koosjer te werk te gaan. Dat moet blijken uit een klacht die Turner "Tfue" Tenney, een van de populairste gamers van het moment, heeft ingediend tegen het team waarbij hij onder contract ligt.

Wurgcontract

De 21-jarige Amerikaan Tenney heeft zijn reputatie van een van de beste gamers ter wereld te danken aan zijn prestaties in Fortnite, het grootste videospel ter wereld. Het gamen heeft Tenney geen windeieren gelegd. Volgens technologiewebsite The Verge is hij de op een na best verdienende Fortnite-speler in de geschiedenis. Hij won een reeks grote competities die hem meer dan 500.000 dollar opleverden.

Door dat prijzengeld, maar ook door sponsordeals, zijn Twitch-kanaal (een platform waar spelers games rechtstreeks kunnen streamen) en zijn YouTube-kanaal verdient hij miljoenen per maand. Tenminste, dat denkt de buitenwereld. Tenney klaagt FaZe Clan, de organisatie waar hij onder contract ligt, aan omdat hij naar eigen zeggen vastzit aan een wurgcontract. FaZe Clan is een van de grootste teams ter wereld voor e-sports.

"Bedrijf krijgt 80 procent van de inkomsten"

Volgens de aanklacht heeft FaZe Clan Tenney allerlei zakelijke opportuniteiten ontnomen en hem zijn deel van inkomsten uit Fortnite niet betaald. FaZe Clan zou ook de Californische wetgeving niet naleven omdat het als talentenbedrijf werkt zonder een geldige vergunning. En bovendien zouden medewerkers Tenney hebben aangespoord om te gokken en alcohol te drinken, wat verboden is onder 21 jaar.

Teken enkel een contract waarin staat dat het team geen inkomsten uit toernooien int. En als je in zo'n contract zit, moet je een advocaat nemen en dat contract verbreken.

Turner "Tffue" Tenney

Details van de aanklacht werden gisteren openbaar gemaakt. "Omdat e-sports zo nieuw is, is er amper regulering of toezicht", schrijft advocaat Bryan Freedman. "Er zijn geen organisaties die de spelers en streamers die de industrie vooruitstuwen, beschermen." E-sports-organisaties zijn complexe entiteiten die zich dikwijls tegelijk als entertainmentfirma, talentenjagers, kledingbedrijf, en influencers op sociale media gedragen. Spelers zoals Tenny sluiten contracten met hen af om hun carrière een boost te geven, maar dikwijls in ruil voor een deel van hun inkomsten uit alle mogelijke bronnen.

Tenney tekende zijn contract met FaZe Clan in april 2018, toen hij 20 jaar was. Het contract stelt onder meer dat FaZe Clan 80 procent van alle inkomsten krijgt die Tenney verdient door gesponsorde video's op Twitch en YouTube, waar hij meer dan 10 miljoen volgers heeft. Op YouTube uitte Tenney enkele dagen geleden al zijn frustraties. "Teken enkel een contract waarin staat dat het team geen inkomsten uit toernooien int. En als je in zo'n contract zit, moet je een advocaat nemen en dat contract verbreken."

FaZe Clan: "Hier klopt niks van"

De cijfers die in de aanklacht staan, veroorzaken heel wat verontwaardiging in het wereldje van gamers. In juni wordt voor het eerst een wereld­kampioenschap georganiseerd en in de aanloop zouden veel teams zich schuldig maken aan het afsluiten van contracten die niet zo voordelig zijn.

FaZe Clan ontkent de beschuldigingen. Aan technologiewebsite The Verge zegt de organisatie dat ze geen inkomsten van Tenney uit toernooien, Twitch, YouTube en sociale media ontvangen heeft. "Wij hebben in het anderhalf jaar dat hij bij ons team zit 60.000 dollar geïnd", zegt teameigenaar  Richard "Banks" Bengtson. "Dat is nog niet eens 80 procent van wat hij per dag verdient."

Meest gelezen