Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Schoenenmerken, waaronder Nike en Adidas, willen eind aan Trumps handelsoorlog met China

Meer dan 170 schoenenbedrijven, waaronder Nike en Adidas, roepen de Amerikaanse president Trump op om zijn handelsoorlog met China te stoppen. Dat schrijft de BBC. De bedrijven zeggen dat hun klanten de dupe zullen zijn van de hogere invoertarieven én dat de toekomst van heel wat bedrijven op het spel staat. 

De Amerikaanse president Trump heeft een week geleden een aantal invoertarieven op Chinese producten verhoogd van 10 naar 25 procent. Dat is rampzalig voor de verkoop van schoenen in de VS, zeggen de bedrijven. Die schoenen worden vooral in Chinese fabrieken gemaakt.

173 bedrijven hebben een brief geschreven aan de president waarin ze hem oproepen zijn handelsoorlog te stoppen. De grote merken zoals Nike, Adidas, Clarks en Converse en ook bekende retailers zoals FootLocker, zeggen dat het gemiddelde Amerikaanse invoertarief op schoenen 11,3 procent bedraagt. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan 65 procent.

"Als daar nog een 25 procent bij komt, dan zouden Amerikaanse gezinnen tot bijna dubbel zoveel moeten gaan betalen voor hun schoenen", schrijven de bedrijven in hun brief aan Trump. "Bovendien zouden heel wat bedrijven en retailers failliet kunnen gaan en dat zou vele duizenden banen kosten in de VS."

Reconversie op korte termijn is onhaalbaar

President Trump wil dat de schoenenfabrikanten en -verkopers China verlaten. Hij riep hen vorige week op om hun schoenen in de Verenigde Staten zelf te maken of in te voeren vanuit andere landen waarvoor ze geen invoertarieven moeten betalen. 

Maar de schoenenindustrie noemt de reconversie op korte termijn onhaalbaar. Op dit ogenblik wordt twee derde van de schoenen in China gemaakt.

Eén bedrijf heeft de brief aan president Trump niet ondertekend: New Balance. Dat bedrijf maakt zijn schoenen voor een deel al in de Verenigde Staten. New Balance kreeg in 2016 wel kritiek omdat het Trump in een uitspraak erg genegen was. 

Meest gelezen