Inheemse Panamese bevolkingsgroep protesteert, Nike brengt "Puerto Rico"-sneaker niet op de markt

Sportgigant Nike zal een nieuwe versie van de Air Force 1-sneaker niet op de markt brengen na kritiek van de Kuna, een inheemse bevolkingsgroep uit het Midden-Amerikaanse land Panama. De kleurrijke prints op de sneaker stammen uit de traditie van de Kuna en Nike had geen toestemming gevraagd om ze te mogen gebruiken.

De Kuna zijn een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Panama. Na de Spaanse kolonisering bleven er nog vooral Kuna over op de San Blas-eilanden en op een kleine kuststrook van het vasteland. Ze zijn vooral bekend om hun mola, stukken handgemaakt textiel met gedetailleerde, wervelende en veelkleurige patronen, meestal door vrouwen gemaakt. Veel Kuna beschouwen het als de enige mogelijkheid om te overleven.

De Amerikaanse sportgigant Nike wilde een nieuwe versie van zijn Air Force 1-sneaker uitbrengen, voluit "Nike Air Force 1 Puerto Rico 2019", met een speciale print. Met de sneaker wilde Nike de Amerikaanse staat Puerto Rico in de verf zetten.

Maar dat was buiten de Kuna gerekend. Niet alleen hebben de prints op de sneakers niets met Puerto Rico te maken, bovendien lijken ze net iets te veel op de mola. Vertegenwoordigers van de Kuna tekenden daarom protest aan. "We zijn er niet tegen dat onze mola gecommercialiseerd worden. Wat wel een probleem is, is dat dat gebeurt zonder om onze toestemming te vragen," zegt Belisario López, de leider van de Kuna Yala-gemeenschap.

"We verontschuldigen ons voor de onjuiste voorstelling"

Nike heeft intussen laten weten dat het de bewuste sneaker niet op de markt zal brengen. "We verontschuldigen ons voor de onjuiste voorstelling van de oorsprong van de print voor de Nike Air Force 1 Puerto Rico 2019. Dit product zal als gevolg niet beschikbaar zijn", zegt het bedrijf in een mededeling. De sneaker zou vanaf 6 juni te koop zijn, voor 100 dollar per paar.

In 1925 kregen de Kuna in Panama zelfbeschikkingsrecht. Ze mogen volgens de Panamese wetgeving ook intellectuele eigendomsrechten laten gelden.

Voor de Kuna hebben de mola een belangrijke plaats in hun traditionele gebruiken. Volgens López stelde de print op de sneaker Moeder Aarde voor, omdat het ontwerp gebaseerd is op alles wat natuur is." Hij voegde er ook aan toe dat het design een stijl exclusief voor vrouwen is.

Meest gelezen