Stedelijk Lyceum Offerande uit Antwerpen wint Koningin Paolaprijs

Het Antwerpse Stedelijk Lyceum Offerande heeft de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs gewonnen. De school krijgt de prijs omdat het anderstalige nieuwkomers opvangt en deze leerlingen goed voorbereidt op de arbeidsmarkt. Door bedrijfsbezoeken leren de leerlingen verschillende beroepen kennen en daardoor behalen meer leerlingen hun diploma.

De anderstalige leerlingen van het Stedelijk Lyceum Offerande bezoeken bedrijven en leren ook de specifieke woordenschat in het Nederlands die nodig is om een bepaalde opleiding te volgen. En die aanpak werkt, vertelt leerlingenbegeleidster Cindy Heylen. "Wij behalen mooie resultaten dankzij het project. Leerlingen leren het beroep persoonlijk kennen, waardoor ze er een duidelijker beeld van krijgen. Ze weten voor welke job ze kiezen."

Meer kans op een diploma

Door deze aanpak op maat en talent van de jongeren, studeren er ook meer leerlingen met een diploma af. "De leerlingen werken ook vaker hun opleiding af. Er is minder kans dat ze vroeger afhaken en de leerlingen behalen mooie resultaten", vertelt Heylen. Ook bedrijven leren via de werkervaringsstages deze jonge anderstalige nieuwkomers beter kennen.

Verschillende beroepsopleidingen 

De leerlingen reageren ook positief. "Ik kom uit Afghanistan en heb al verschillende bedrijven bezocht. Ik ging naar een garage om de opleiding automechanica beter te leren kennen. Ook over kapper en logistiek assistent kregen we uitleg. Ik vind kapper het leukst en wil hier graag later mijn beroep van maken", aldus een leerling. Een andere leerling heeft groene vingers. "Ik heb al veel verschillende jobs leren kennen. Ik vind tuinbouw de leukste opleiding. Later wil ik tuinman worden", vertelt een jongen. 

Onze collega Brigitte Vermeersch, onderwijsjournaliste, gaf een tijd lang les in de school en bracht voor VRT NWS verslag uit over haar ervaringen.

 

Meest gelezen