Twee decennia na zijn terugkeer krijgt de wolf het moeilijker in Duitsland

Bij ons heeft de wolf pas onlangs een comeback gemaakt, maar bij onze oosterburen is hij al een kleine 20 jaar terug in het land. Tot nu werd hij strikt beschermd, maar de Duitse regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat het makkelijker moet maken om wolven te doden.

Sinds het begin van de twintigste eeuw waren wolven uitgestorven in Duitsland. Maar dankzij inspanningen op vlak van natuurbehoud, begonnen de eerste wolven rond het jaar 2000 terug te keren. Vanuit Oost-Europa vestigden ze zich opnieuw in Duitsland, vooral in de oostelijke en noordelijke deelstaten.

Hun aantal is de voorbije jaren spectaculair gegroeid. Vandaag leven er 73 roedels in Duitsland. Een roedel telt tussen 3 en 11 dieren. Daarnaast zijn er ook een 30-tal paren en verschillende wolven die alleen leven. In totaal zouden er 800 tot zelfs 1.000 wolven leven in Duitsland. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Natuurliefhebbers juichen de terugkeer van de wolf toe. Maar boeren zijn minder enthousiast, want ook het aantal aanvallen van wolven op boerderijdieren, vooral schapen, is toegenomen. Volgens statistieken van de overheid zouden er in 2017 minstens 472 boerderijdieren door wolven gedood zijn. 

Boeren kunnen daar niet tegen optreden, want de wolf geniet strikte bescherming. Wolven doden is enkel toegelaten als er mensenlevens in gevaar zijn -wat tot dusver overigens nooit het geval is geweest.

Wetsontwerp

Daar komt in de toekomst verandering in. Na maandenlange debatten binnen de coalitie heeft de regering vandaag een wetsontwerp goedgekeurd van minister van Milieu Svenja Schulze (SPD), waardoor een wolf al kan worden gedood als hij "ernstige schade" aanricht aan de landbouw.

Door de versoepelde wetgeving mag een wolf dus worden doodgeschoten na een aanval op een kudde schapen. Ook wanneer het niet duidelijk is door welke wolf de boerderijdieren juist werden aangevallen.

Het schieten kan zelfs worden voortgezet totdat er geen nieuwe schade meer wordt aangericht, zelfs als dat betekent dat een hele roedel wordt gedood. De overheid zal wel telkens toelating moeten geven en kan ook beperkingen opleggen.

Daarnaast wordt het ook verboden om wolven eten te geven. Zo wil de regering voorkomen dat de dieren naar dichter bevolkte plaatsen worden gelokt, waar ze niet thuishoren.

Meest gelezen