Videospeler inladen...

Gelijkekansencentrum wil meer mensen met verstandelijke beperking in stemhok: "Zijn ze écht allemaal onbekwaam?"

Mensen met een verstandelijke beperking of een psychische aandoening moeten meer worden gesteund om te gaan stemmen. Dat zegt Unia, het centrum voor gelijke kansen, naar aanleiding van de verkiezingen nu zondag. Die mensen mógen op zich wel stemmen, maar krijgen nu vaak een medisch attest zodat ze thuis kunnen blijven. 

Nu zondag trekken we met z'n allen naar de stembus. Maar mensen met een verstandelijke beperking of een psychische aandoening blijven vaak thuis. Uit een onderzoek van Unia blijkt dat velen onder hen botsen op vooroordelen.

"Zowel hun familie als de artsen of verplegers gaan er per definitie van uit dat die mensen onbekwaam zijn om te gaan stemmen", zegt Els Keytsman, directeur van Unia, in "KIES19" op Radio 1. "De vraag is: zijn ze écht onbekwaam? Of worden ze onbekwaam gemaakt omdat de samenleving hen onderschat of omdat hen het stemmen moeilijk wordt gemaakt?"

Drempels

Mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening ervaren vrij veel drempels om te gaan stemmen. Drukke stembureaus veroorzaken soms heel wat stress, de politieke taal is niet altijd begrijpbaar voor hen en ze worden ook te weinig begeleid. "Die drempels moeten we wegnemen. We moeten er alles aan doen zodat zij toch kunnen gaan stemmen."

"Het gaat natuurlijk om een heel diverse groep", zegt Keytsman nog. "Als mensen met een psychische kwetsbaarheid acute wanen hebben op het moment van de stemming, dan is het logisch dat een psychiater een medisch attest schrijft. Maar de vraag moet altijd zijn: lukt het écht niet?"

Verstandelijke beperking

En ook bij mensen met een verstandelijke beperking zijn er verschillen. "Zo wordt er bij mensen die onder bewindvoering staan te vaak van uitgegaan dat zij ook niet kunnen gaan stemmen. Maar bewindvoering gaat bijvoorbeeld om mensen die niet goed kunnen omgaan met geld. Dat heeft niets met stemmen te maken."

Beluister hieronder het gesprek in "KIES19":

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen