Vengaboys scoort opnieuw in Oostenrijk na politiek schandaal

Ook al lijken momenteel "Arcade" van Duncan Laurence, de winnaar van het Songfestival, en "I don’t care" van het opmerkelijke duo Ed Sheeran/Justin Bieber de Europese hitlijsten te domineren, toch vaart men in Oostenrijk een eigen koers, muzikaal welteverstaan. In de iTunes Top 100 staat een oud nummer van de Vengaboys op de hoogste plaats en ook in de 'Viral Top 50'-lijst van Spotify duikt ie al in de hoogste regionen op. De Oostenrijkers zijn opnieuw dol op "We’re going to Ibiza!" en dat heeft natuurlijk alles te maken met het politieke schandaal daar. Met bovendien dank aan de populaire tv-komiek Jan Böhmermann.

Enkele dagen geleden nam de vicekanselier en voorzitter van de radicaal-rechtse regeringspartij FPÖ, Heinz-Christian Strache, ontslag omdat hij in opspraak was gekomen door een uitgelekte video. Die video werd in de zomer van 2017 gemaakt op Ibiza en toonde Strache in gesprek met een jonge vrouw die zich voordeed als een nicht van een Russische miljonair. Aan haar werden lucratieve bouwcontracten voorgesteld in ruil voor het opkopen van een Oostenrijkse krant. 

De Duitse komiek Jan Böhmermann, die in maart 2016 nog in opspraak kwam door een beledigend gedicht aan de Turkse president Erdogan, reageerde op het schandaal door de hit van de Vengaboys uit 1999 opnieuw onder de aandacht te brengen bij zijn meer dan 2 miljoen volgers:

Met succes duidelijk, want in een mum van tijd klom het nummer naar de hoogste positie in de iTunes-hitparade. "We’re going to Ibiza!" lijkt zelfs uit te groeien tot een heuse protestsong:

Vengaboys zelf bleek alvast erg tevreden met de nieuwe aandacht in Oostenrijk:

Meest gelezen