Afzetting van priester Zwevezele is opgeheven

Het is weer koek en ei tussen priester Luk Brutin uit Zwevezele en het Bisdom Brugge. De afzetting van de pastoor is opgeheven. Hij kan dus een nieuwe benoeming krijgen in een parochie. Luk Brutin werd anderhalf jaar geleden afgezet in twee parochies in Zwevezele omdat er volgens het Bisdom al lang klachten waren over conflicten met medewerkers en verenigingen.

"Ik ben dankbaar dat de dialoog met het Bisdom terug op gang is gekomen", zegt een opgeluchte pastoor Luk Brutin. "Ik bedank ook de bevolking in Zwevezele die mij enorm gesteund heeft. Eerherstel is voor mij niet zo belangrijk. Maar het doet deugd dat ze mijn pastorale werk en dat van mijn medewerkers erkennen." Brutin kan nu een nieuwe benoeming krijgen in een parochie. Maar dat is nog niet voor meteen. Hij wil eerst goed nadenken over hoe hij verder wil.

"Luk moet blijven!"

Bij de afzetting van de pastoor in Zwevezele in 2017 was er een optocht door de gemeente om Luk Brutin te steunen. Er kwam ook een petitie. De pastoor trok zelf ook naar het Vaticaan in Rome om zijn afzetting aan te vechten. En nu is het dus zover. Er verandert nu ook één en ander in het kerklandschap van Zwevezele. Die parochie hoort voortaan niet meer bij de federatie van Wingene. De parochie komt terecht onder het decanaat van Torhout.

Zwevezele, Brutin, pastoor, afgezet, Bisdom Brugge

Meest gelezen