Verkiezingsoverkill

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: het overaanbod aan verkiezingsprogramma's.

De verkiezingen komen geen dag te vroeg. Ik ben er klaar voor. Ik ben er zelfs helemaal klaar voor. Al dagen, al weken, eigenlijk. Waardoor ik er bijna klaar mee ben. Het is genoeg geweest. Ik heb alle stemtesten ingevuld die ik maar kon vinden, ook de meest onwetenschappelijke. Ik kom altijd bij dezelfde partij uit. Ook de partij die het minst mijn voorkeur wegdraagt, is altijd dezelfde. Daartussenin durven de posities al eens te wisselen.

Dat is eigenlijk best grappig. Ik lees twee kranten, ik spel vrtnws.be uit. Ik kijk, met mate, online naar verkiezingsprogramma's. Correctie: ik kijk vooral naar het commentaar van de Vlaamse brompotten Statler/Van Cauwelaert en Waldorf/Zinzen op de verkiezingsprogramma's. Dat spaart tijd uit, veel tijd.

Statler & Waldorf

Ik doe het voor de cynische opmerkingen, voor de vingers op de wonden, voor de terechte vragen, het aangenaam geformuleerde ongeloof, jazeker, maar ook voor de amusementswaarde van Zinzen & Van Cauwelaert. Wie had ooit gedacht dat er nog belangstelling zou zijn voor de mening van twee bijna honderdjarigen? 

Zinzen & Van Cauwelaert spelen een categorie hoger dan Polspoel & Desmet bij De Morgen, en ze weten het. Ze kennen hun rol en ze spelen die met verve. Zinzen laat zijn gabber zelfs uitspreken, wat niet altijd van zijn gewoonte is geweest. Van Cauwelaert is veel minder zuur dan in zijn krant. Ivan De Vadder speelt sober de rol van aangever.

Ze combineren een afkeer voor politique politicienne met een levendige belangstelling voor de essentie van politiek: het georganiseerde meningsverschil. Het is aanstekelijk. De kijker/luisteraar/lezer lust er pap van.

We zouden ze moeten kunnen invriezen (Zinzen en Van Cauwelaert, niet De Vadder) tot aan de volgende verkiezingen. Of is de vreemde magie tegen 2024 uitgewerkt, wie zal het zeggen?

Overkill

Maar laat ik terugkeren naar mijn uitgangspunt. Dat het wel is geweest met de verkiezingsprogramma’s. Dat er een overkill is. Dat we weten wie wat denkt waarover. Dat alle knelpunten zijn behandeld, alle vragen aan bod zijn gekomen (ik zeg niet beantwoord). Dat iedere kiezer intussen ruimschoots de kans heeft gehad om zijn/haar keuze te maken. Ik geloof niet zo in de zwevende kiezer. 

Wie de voorbije jaren naar loonstrook, dop, pensioen, belastingbrief, spaarboekje, facturen heeft gekeken, naar die van zichzelf en die van zijn gezin, huisgenoten of familie, wie naar de staat van zijn huis heeft gekeken, wie op straat om zich heen heeft gekeken en naar de stemmen heeft geluisterd, wie de teller van de benzinepomp heeft zien tikken, wie aan de schoolpoort heeft gestaan en de rapporten van zijn kinderen heeft bestudeerd, wie op de bus of de trein heeft staan wachten, in de wachtzaal van de huisarts heeft gezeten of in de rij heeft gestaan aan de balie van het ziekenhuis, wie in de file heeft gestaan, wie ’s nachts wakker heeft gelegen van lawaai of zorgen of net diep en droomloos heeft geslapen, weet of hij erop vooruit is gegaan, of juist niet. 

Hoeveel erger/beter hij eraan toe is. Weet of hij meer en beter van hetzelfde wil, of iets helemaal anders. Of eender wat. Die kiezer heeft zijn keuze wel degelijk al gemaakt. Is daarbij zeker wel geholpen door de verkiezingsprogramma’s. 

Voor een onverwacht inzicht, een aha-erlebnis, een herinnering aan iets dat sluimerde, een bevestiging van een mening of een vooroordeel, een ergernis, een herkenning, een erkenning, een hevige verontwaardiging, een gevoel van onmacht of droefenis, voor een schaterlach. De kiezer vergelijkt, vaak onwillekeurig: die kandidaat of voorzitter heeft mij op tv gecharmeerd/bekoord/overtuigd, maar kloppen zijn/haar woorden ook met de realiteit, mijn realiteit? 

Slecht karakter

Wat niet wegneemt dat ik ook de komende dagen naar de samenvatting van Statler en Waldorf zal kijken. En dat ik zondag van dichtbij het binnenkomen van de resultaten zal volgen. Niet vanaf ‘s middags 2 uur, wel te verstaan. Ik ben lang genoeg journalist geweest om te weten dat de eerste uren van de verkiezingsshow met “nice to know” worden gevuld. 

En als ik nog wakker ben, zal ik op mijn pc ook het slotdebat volgen. Met mijn slecht karakter ben ik zeer geïnteresseerd in de uitleg van de verliezers. En naar het slotcommentaar van Zinzen & Van Cauwelaert. Als ze nog wakker zijn.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen