Vlaams filmpionier Rik Kuypers (94) overleden

Rik Kuypers, een van de pioniers van de Vlaamse film, is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden. Kuypers leefde sinds 1982 in Peru, in Zuid-Amerika. Daar is hij ook overleden in de hoofdstad Lima. Hij leed aan longkanker.

Rik (Henri) Kuypers werd op 11 april 1925 in Mortsel geboren. Samen met Roland Verhavert en schrijver Ivo Michiels regisseerde hij in 1955 de iconische Vlaamse speelfilm "Meeuwen sterven in de haven", met in de hoofdrollen Julien Schoenaerts en Dora Van der Groen. Het existentialistische drama dat zich afspeelt in de Antwerpse haven, was de eerste Belgische film die in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes werd opgenomen.

Later regisseerde Rik Kuypers onder meer nog de speelfilms "De Obool" (1966) en "Adieu Filippi" (1968). Hij deed ook televisiewerk voor de toenmalige BRT.

Meest gelezen