Vlaamse politieprimeur in Kortrijk: gerichter camerabeelden doorzoeken

Kortrijk is de eerste stad in Vlaanderen waar 170 openbare bewakingscamera’s uitgerust worden met extra software. Dankzij die software kunnen agenten camerabeelden gerichter doorzoeken naar bepaalde mensen, voertuigen en zelfs dieren. Zo hoeven ze niet langer ellenlange uren beeldmateriaal te bekijken.

Kortrijk investeert 100.000 euro in de nieuwe software die toelaat om camerabeelden in detail te gaan filteren op bepaalde details. Zo wordt het mogelijk om te zoeken naar bepaalde mensen, voertuigen en zelfs dieren, zoals een hond of een kat. De toepassing laat zelfs toe om bijvoorbeeld alle personen met een blauwe trui, gele schoenen en een rugzak in beeld te brengen die op een bepaald moment op een bepaalde plek waren. De beelden worden samengevat zodat speurders in enkele minuten tijd een overzicht krijgen van alle bewegingen in een dag.

Strijd tegen fietsdiefstallen 

Er zijn heel wat mogelijkheden met de nieuwe software, maar ze zal onder meer ingezet worden in de strijd tegen fietsdiefstallen waar de politiezone Vlas door geplaagd wordt. Daarnaast zal het systeem ook een melding geven wanneer er vrachtwagens in een schoolomgeving rijden waar zwaar vervoer verboden is.

Ook elders in de politiezone Vlas 

Tegen de zomer moet het politiepersoneel opgeleid zijn om met het systeem te kunnen werken. Als er op termijn ook in Kuurne en Lendelede veiligheidscamera’s komen, zullen ook die uitgerust worden met de extra software.

Meest gelezen