Wat staat er op het spel in uw kieskring?

Zondag gaan we naar de stembus. Voor het federale, Vlaamse en Brusselse Parlement gebeurt dat per kieskring. In elke provincie en in Brussel staan er dus andere kandidaten op de lijsten. Omdat u maar beter goed voorbereid het kieshokje binnenstapt, zet Radio 2 op een rij wat de inzet is van de verkiezingen in elke kieskring. Wie zijn de voornaamste kandidaten en welke thema's leven er?

Antwerpen

N-VA wil na zondag de grootste partij in Vlaanderen blijven. De partij rekent daarvoor opnieuw op veel stemmen uit Antwerpen want daar is voorzitter Bart De Wever de lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Hij verstopt zijn ambitie om de stoel van burgemeester te ruilen voor de troon van Vlaams minister-president niet. Veel concurrentie heeft De Wever niet. Kris Peeters was vorige keer nog het Vlaamse boegbeeld van CD&V, maar trekt nu de Europese lijst. Als er stemmen te halen zijn voor CD&V zal het vooral traditioneel in de Kempen moeten gebeuren. 

Naast Bart De Wever trekken nog 3 partijvoorzitters een lijst. Groen probeert met Meyrem Almaci en met de focus op het klimaatthema het aantal zitjes in de Kamer en het Vlaams Parlement te verdubbelen. Vlaams Belang speelt federaal Tom Van Grieken uit. Er wordt verwacht dat de partij opnieuw opstaat na de klappen die ze in 2014 kreeg. De PVDA staat met partijvoorzitter Peter Mertens het sterkst in Antwerpen. Maar de kiesdrempel van 5 procent halen zal opnieuw een dubbeltje op zijn kant zijn.

Open VLD rekent op een extra zetel en speelt de Mechelse burgemeester Bart Somers uit die bovenaan de Vlaamse lijst staat. SP.A probeert onder meer met Yasmine Kherbache (federaal) een mogelijk verlies te beperken.

Oost-Vlaanderen

Verwacht wordt dat N-VA de grootste partij blijft. N-VA pakt federaal uit met een nieuw gezicht: Anneleen Van Bossuyt die haar sporen verdiende in Europa. De vraag is of de liberalen stand kunnen houden in Oost-Vlaanderen, traditioneel een blauwe provincie. Bij de vorige verkiezingen verloor Open VLD al licht terrein. De partij rekent op Alexander De Croo (federaal) om hun zetels te behouden.

 CD&V gaat de strijd aan met onder andere Joke Schauvliege (Vlaams). Groen wil van alle aandacht voor het klimaat profiteren en in beide parlementen van 2 naar 3 zetels klimmen. In het Vlaams Parlement proberen ze dat met Björn Rzoska. SP.A heeft zich kunnen profileren met het thema pensioenen, maar zou volgens de peilingen op een licht verlies staan. Veel druk op de schouders van de jonge Conner Rousseau: hij heeft nog geen verkiezingservaring en is meteen Vlaams kopman.

En kunnen de extreme partijen in Oost-Vlaanderen scoren? Na tegenvallende resultaten de vorige keer heeft Vlaams Belang in de peilingen nu de wind in de zeilen en met Guy D’haeseleer heeft de partij ook een Vlaams stemmenkanon in huis. PVDA scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen goed en wil nu ook een zetel veroveren in het Vlaams en federaal Parlement.   

West-Vlaanderen

Bij de vorige federale en Vlaamse verkiezingen in 2014 was het verschil tussen N-VA en CD&V nergens zo klein als in West-Vlaanderen. De kustprovincie is traditioneel “de CD&V-provincie”, al is N-VA er nu afgetekend de grootste.

CD&V-boegbeeld Hilde Crevits hoopt voor zondag op een klein verschil met N-VA. In vergelijking met 5 jaar geleden is ze een belangrijke concurrent kwijt: N-VA-kopstuk Geert Bourgeois verhuist naar Europa en de nieuwe lijsttrekkers zijn minder bekend.

Vraag is welk thema doorslaggevend zal zijn bij de keuze in het stemhokje zondag. Voor SP.A met partijvoorzitter John Crombez als federale lijsttrekker moet de strijd voor beter en zelfs gratis openbaar vervoer voor jongeren het verkiezingsthema zijn. Open VLD zet met Bart Tommelein als lijsttrekker voor het Vlaamse Parlement en met de “doenders”-campagne volop in op jobs en economie. Groen wil onder meer met Wouter De Vriendt (federaal) van alle aandacht voor het klimaat profiteren en in beide parlementen van 1 naar 2 zetels gaan. En Vlaams Belang mikt op migratie en hoopt zo weer een zetel in de Kamer te halen.

Limburg

In 2014 werd N-VA veruit de grootste partij, vooral ten koste van het Vlaams Belang. Zuhal Demir trekt de federale lijst. N-VA legt de focus op mobiliteit en onderwijs en moet in beide parlementen 5 zetels verdedigen. Vlaams Belang mikt op migratie en veiligheid en hoopt daarmee vooral van N-VA-kiezers zetels af te snoepen, nu heeft de partij alleen Chris Janssens in het Vlaams Parlement.

Bij CD&V verdedigt topman Wouter Beke de drie Kamerzetels met een pleidooi voor meer levenskwaliteit en jobs. Op Vlaams niveau zal het een helse strijd worden om de 4 zetels te behouden. Bij Open VLD heeft kersvers Vlaams minister Lydia Peeters een intense campagne gevoerd, vooral bij bedrijven en rond energie. De partij hoopt op het behoud van haar 2 zetels in beide parlementen.

Groen profileert zich op de hoge water- en elektriciteitsfacturen, maar wil vooral een beter openbaar vervoer in Limburg. De partij mikt op haar eerste Kamerzetel en een verlengd verblijf van Johan Danen in het Vlaams Parlement. SP.A met Meryame Kitir als federale lijsttrekker pleit vooral voor meer koopkracht en meer overheidsgeld voor Limburg en hoopt zo haar zetels te behouden.

Vlaams-Brabant

In 2014 was N-VA de grootste partij, maar toch bleef de partij in de provincie een stuk onder het Vlaamse gemiddelde. Open VLD deed het uitstekend en was met ruime voorsprong de tweede partij, een prestatie die vooral mag toegeschreven worden aan Maggie De Block. N-VA hoopt dat het door de toegenomen populariteit van Theo Francken haar 5 zetels in de Kamer veilig kan stellen. 

Ook Koen Geens (CD&V) klom de jongste maanden steeds hoger in de peilingen. Het ziet ernaar uit dat de partij haar zetels zal kunnen behouden. Na het verlies van alle zetels in 2014 hoopt Vlaams Belang een comeback te maken in beide parlementen. Dries Van Langenhove van de radicaal-rechtse beweging Schild & Vrienden trekt als onafhankelijke de Kamerlijst.

Groen wil zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement een tweede zetel binnenhalen. De partij zet een 'groentje' bovenaan de lijst voor de Kamer: Jessika Soors, voormalig deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde. SP.A zal na de peilingen van de afgelopen weken waarschijnlijk blij moeten zijn als het 2 zetels in beide parlementen kan behouden. Ex-partijvoorzitter Bruno Tobback trekt de Vlaamse lijst. En dan is er ook nog het UF (Union des Francophones) dat in 2014 nét boven de kiesdrempel uitkwam en haar zetel verdedigt.

Brussel

De Nederlandstalige Brusselaars brengen zondag in totaal 4 keer hun stem uit. Ze kiezen voor het Brussels, federaal en Europees Parlement. Daarnaast mogen ze ook hun vertegenwoordigers kiezen voor het Vlaams Parlement.

In het Brussels Parlement zitten 17 Nederlandstaligen. Opiniepeilingen in Brussel geven aan dat de groenen van Ecolo waarschijnlijk de grootste partij worden voor PS en MR die beiden heel wat van hun pluimen verliezen.  

Open VLD is met vijf zetels de grootste Nederlandstalige partij in het Brussels Parlement, maar een herhaling van die score lijkt zeker geen makkelijke opdracht. Groen mag hopen dat het hoger kan scoren dan de 3 zitjes van 2014. one.brussels (SP.A) en N-VA hebben elk 3 zetels te verdedigen, voor CD&V zijn dat er 2 en Vlaams Belang 1.

Het wordt ook uitkijken naar de invloed van de nieuwe partij Be.One van Abou Jahjah. Die partij mikt vooral op Franstalige stemmen, maar koos ervoor om voor de Nederlandstalige taalgroep op te komen. Hij wil een zetel veroveren. 

Brusselaars hebben ook recht op 15 zitjes in het federale parlement. Voor Nederlandstalige partijen is het vandaag quasi onmogelijk om een Brussels zitje in de Kamer te behalen. 

Ook in het Vlaams Parlement wordt Brussel - als hoofdstad van Vlaanderen - vertegenwoordigd. Daarvoor worden in totaal zes Brusselaars gekozen. 

Meest gelezen