Videospeler inladen...

Van Besien (Groen): “De Wever heeft ons gevraagd om zowel op Antwerps als Vlaams niveau een meerderheid te vormen”

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft vorig jaar aan Groen voorgesteld om zowel in Antwerpen als in de Vlaamse regering samen te besturen. Dat heeft Wouter Van Besien (Groen) vanavond gezegd in het tv-programma “Iedereen kiest”. Volgens Van Besien heeft Groen die boot op beide niveaus afgehouden omdat zijn partij het inhoudelijk niet kon vinden met de N-VA.

Na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Antwerps formateur Bart De Wever een tijdlang gepraat met Groen. Maar voor Groen-onderhandelaar Wouter Van Besien bleek het water tussen beide partijen uiteindelijk toch veel te diep. De rest is intussen geschiedenis: N-VA  ging voor het stadsbestuur scheep met Open VLD en SP.A, met Bart De Wever als burgemeester aan het roer.

Lang bleef de inhoud over de gesprekken tussen De Wever en Van Besien geheim voor de buitenwereld. Tot De Wever onlangs in Humo uit de biecht klapte. “Ik heb hun wel gezegd: ‘We spreken over Antwerpen, maar als het niks wordt, zullen we ook over zes maanden niet met elkaar praten.’”

Met andere woorden: als Groen in Antwerpen niet met de N-VA in een meerderheid zou stappen, moesten de groenen er ook niet aan denken om na de regionale en federale verkiezingen te onderhandelen over regeringsdeelname.

Hij heeft aan ons gevraagd om zowel op Antwerps niveau als op Vlaams niveau een meerderheid te vormen.
Wouter Van Besien (Groen)

Wouter Van Besien zegt nu dat deze uitspraak van De Wever niet klopt. Van Besien, die nu lijstduwer is voor het Vlaams Parlement, zegt dat De Wever aan Groen heeft voorgesteld om op beide niveaus met N-VA samen te besturen.

“Hij (Bart De Wever, red.) heeft aan ons gevraagd om zowel op Antwerps niveau als op Vlaams niveau een meerderheid te vormen met de argumentatie dat er toch veel bevoegdheden samenhangen.”

Volgens Van Besien wilde De Wever de groenen verlekkeren met schepen- en ministerportefeuilles. Maar Van Besien heeft dus op beide samenwerkingen neen gezegd, omdat hij zich niet kon vinden in het beleid dat de N-VA wilde voeren.

Geen voorakkoord met SP.A

In hetzelfde gesprek zei SP.A-schepen Jinnih Beels, ook lijstduwer op het Vlaamse niveau, heel stellig dat er met haar en haar partij geen voorakkoorden zijn gesloten.

Zowel Van Besien als Beels is dus lijstduwer bij de aanstaande verkiezingen. Wat als ze zondag verkozen worden? Gaan ze dan zetelen in het Vlaams Parlement? Van Besien zegt dat hij dan zal zetelen. Beels - gebonden aan het cumulverbod van de SP.A - zegt dat ze schepen zal blijven. 

Bekijk hier het volledige gesprek met Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels (SP.A) in "Iedereen kiest":

Videospeler inladen...

Meest gelezen