Videospeler inladen...

Zesde Mestactieplan op de valreep goedgekeurd in Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement is het zesde Mestactieplan (MAP6) goedgekeurd. Dat gebeurde op de extra plenaire zitting die vanmiddag plaatsvond. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) noemde het vernieuwde actieplan "een duidelijke stap in de goede richting”. 

Het nieuwe mestactieplan, het zesde al in zijn soort (MAP6), wil de hoeveelheid van stoffen zoals nitraat en fosfaat in de Vlaamse wateren terugdringen. Die nitraten zijn afkomstig van bemesting van velden. In het zesde MAP wordt Vlaanderen ingedeeld in vier gebieden, naargelang van de nitraatconcentraties. Voor 400.000 hectare zullen strengere voorwaarden gelden. 

"Te weinig controle"

De onthullingen over de bestaande fraude met mestverwerking in de Vlaamse landbouwsector brachten de problemen met bemesting deze week opnieuw onder de aandacht. Die context zorgde ook voor een heftige parlementaire discussie en legde meteen ook de pijnpunten in het MAP6 bloot. Vooral de gebrekkige handhaving en controlemechanismes werden vaak aangehaald. 

Volgens oppositiepartijen SP.A en Groen en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum biedt MAP6 ook geen garanties voor een betere waterkwaliteit en een strengere controle op de mestverwerking. De oppositie vindt dat er een debat moet komen over de afbouw van de veestapel.

Na een geanimeerd debat stemden de meerderheidspartijen uiteindelijk voor het plan. Oppositiepartijen Groen en SP.A en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum stemden tegen, Vlaams Belang onthield zich. 

Met de stemming in het Vlaams Parlement is de discussie over het MAP6 trouwens niet afgelopen. De milieuorganisatie Greenpeace heeft namelijk al aangekondigd dat ze haar bezwaren wil aankaarten bij de Europese Commissie en ook wil bekijken welke juridische stappen ze nog kan zetten om het plan aan te vechten.

Boerenbond: "Enorm streng, maar nodig"

Boerenbond reageert alvast instemmend op de goedkeuring, maar vraagt wel begrip voor de gevraagde inspanningen. “Dit mestactieplan legt de lat wel bijzonder hoog voor de boeren en tuinders en wordt een enorme klus voor onze sector’’, aldus Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Dit mestactieplan legt de lat wel bijzonder hoog voor de boer en tuinders. Toch zullen we het verdedigen

Sonja De Becker, voorzitster van Boerenbond

“Toch zullen we het verdedigen. De sector weet dat maatregelen nodig zijn om te komen tot een betere waterkwaliteit. We beseffen dat MAP6 een uitdaging van formaat wordt”, besluit De Becker.

Bekijk het verslag over het nieuwe mestactieplan uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen