Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Zinzen en Van Cauwelaert" zien populisme van "meest ranzige soort" en schouderklopje van Macron

In Nederland en het Verenigd Koninkrijk wordt vandaag al gestemd voor de Europese verkiezingen. Bij de Britten lijkt Nigel Farage (Brexit Party) op weg naar een triomfantelijke overwinning. De manier waarop hij campagne voert doet de wenkbrauwen fronsen van gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen en De Tijd-journalist Rik Van Cauwelaert. Om u een idee te geven bekijkt u best eerst onderstaand filmpje.

Videospeler inladen...

"Ik vind dit beneden alle peil", zegt Walter Zinzen na het bekijken van bovenstaande beelden. "Mensen roepen boe en er wordt niet gezegd waarom.  Wat hebben die mensen misdaan? Wat hebben ze Farage misdaan?  Wat hebben ze de Britten misdaan? Daar wordt niets van gezegd.  Dit is populisme van de meest ranzige soort", vindt Zinzen.

"Dit doet mij denken aan stand-upcomedians die op pubniveau opereren, iets wat je in Groot-Brittannië nog vaak ziet", zegt Rik Van Cauwelaert.  "Hij gebruikt dezelfde trucs als een variété-artiest. Zij betrekken ook regelmatig het publiek tijdens hun act. "

Lees verder onder de foto.

Toch vindt Van Cauwelaert Farage een onderschat figuur. "Hij is op vlak van techniek de meest onderschatte figuur in het Europese Parlement. Ik hoorde professor Hendrik Vos over hem spreken als een 'schertsfiguur.' Wel, deze schertsfiguur is de hele politiek in Groot-Brittannië overhoop aan het halen. En zoals het zo vaak gebeurt heeft men Farage te lang onderschat", meent Van Cauwelaert.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Diezelfde Nigel Farage hanteert ook een bijzondere stijl tijdens interviews. Zo ook in onderstaand filmpje, waarin hij vragen krijgt voorgeschoteld van een gerespecteerde BBC-journalist. Het duurt niet lang voor Farage de vragen negeert en zelf in de aanval gaat tegen de Britse openbare omroep.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Volgens Walter Zinzen kan het al eens gebeuren dat politici boos worden als ze in hun ogen verkeerde vragen krijgen. "Maar wat je hier ziet, dat slaat toch alles", vindt hij. "Dit kadert in een bredere aanval op de media, zoals je die ook elders ziet."

Van Cauwelaert vindt het opmerkelijk dat Farage dit doet bij Andrew Marr, een van de kopstukken van de BBC News-redactie. "En daarmee valt hij eigenlijk de instelling zelf aan", meent de journalist van De Tijd. "Met succes, want overal staan de zogenoemde 'mainstreammedia' onder druk", aldus Rik Van Cauwelaert.

Lees verder onder de foto.

De PVDA is een van de weinige politieke partijen die tijdens de campagne steun zoekt bij bekende Vlamingen. Hierboven ziet u een afbeelding uit een campagnefilmpje met zanger Daan Stuyven. Toch twijfelen Zinzen en Van Cauwelaert over het nut van BV's in een campagne.

"Het is een edelmoedige poging", vindt Walter Zinzen. "Het is wellicht ingegeven door het feit dat ze weinig media-aandacht krijgen, het lot van wel meer kleine partijen." Van Cauwelaert denkt niet dat dit invloed zal hebben op de resultaten van de PVDA. "Het zal de resultaten van die partij niet naar ijle hoogten brengen", denkt hij.

Wel zou het volgens beide heren geen slechte zaak zijn mocht PVDA-topman Peter Mertens verkozen raken in het parlement. "De inbreng van hun studiedienst zou alleszins een verrijking zijn. Zij hebben een erg goede studiedienst", weet Van Cauwelaert. "Ook voor de democratie zou het een goede zaak zijn", vult Zinzen aan. "Hoe meer meningen in een parlement, hoe beter voor de democratie." 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

In Franstalig België raakt men niet uitgepraat over het audiofragment uit 2016, waarin Bart De Wever (N-VA) forse taal spreekt over de terugkeer van (criminele) migranten die illegaal in het land verblijven.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Rik voorspelde gisteren dat de geluidsopname De Wever zou blijven achtervolgen en het lijkt erop dat hij gelijk krijgt. Toch als het over Franstalig België gaat", meent Walter Zinzen. Volgens Rik Van Cauwelaert gaat dit de situatie daar zeker bemoeilijken. "Je mag er zeker van zijn dat als N-VA aan tafel zou zitten met de PS en met Ecolo, dat het klankbandje keer op keer gaat terugkomen", stelt hij.

De reacties aan Vlaamse kant noemt Zinzen "flauw en vergoelijkend." En dat wijst er volgens hem op dat er op bepaalde punten een verschil bestaat tussen de twee democratieën.

"Dat komt ook omdat men in Vlaanderen niet goed weet wat men ervan moet denken", zegt Rik Van Cauwelaert. "Er bestaat zelfs de vrees dat De Wever hierdoor punten gaat scoren bij een publiek waarvan men dacht dat het misschien zou opschuiven naar Vlaams Belang."

Zinzen sluit zich daarbij aan. "Misschien leeft de vrees bij de Vlaamse partijen dat het kiezers naar Vlaams Belang of N-VA jaagt, als ze er te hard tegenin gaan. En als dat waar is, dan is dat erg verontrustend."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

De Franse president Emmanuel Macron spreekt in de Franstalige krant Le Soir zijn steun uit voor de Belgische premier Charles Michel (MR). Kan dit invloed hebben op de Waalse kiezer? "Er is een grote aandacht voor de Franse politiek in Franstalig België, veel meer dan in Vlaanderen het geval is voor de politiek in Nederland", zegt Rik Van Cauwelaert. "Maar ik weet niet of deze steun van Macron zo zwaar gaat doorwegen."

Volgens Van Cauwelaert hadden we dat dan al eerder moeten zien in de peilingen. "Want beide heren zijn in het verleden al wel vaker samen op stap geweest. Ook met Mark Rutte bijvoorbeeld."

Bekijk onderaan de integrale uitzending

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen