Luc Verschueren neemt na 40 jaar afscheid van Radio 2: van stoute vragen tot een ballonvaart met prins Laurent

Vandaag heeft Luc Verschueren voor het laatst zijn zaterdagochtendprogramma "Start je weekend" op Radio 2 gepresenteerd. Na 40 jaar stopt hij met wekelijks radioprogramma's maken. In de jaren 90 kluisterde hij samen met Dirk Somers op zaterdagochtend meer dan één miljoen mensen aan de radio met het programma “Ochtendkuren”. Morgen zendt Radio 2 een afscheidsinterview met hem uit in een speciale aflevering van "De rotonde". Wij blikken alvast terug op zijn rijk gevulde carrière met enkele opvallende fragmenten uit het archief: van de zaalshows met Jacques Vermeire en de ballonvaart met prins Laurent tot zijn samenwerking met Lance Armstrong. 

Luc Verschueren begint zijn carrière bij Radio 2 in 1979 bij Omroep Brabant en Oost-Vlaanderen. Voordat hij op de radio een duo vormt met Dirk Somers, is hij al bekend van een andere samenwerking, die met komiek Jacques Vermeire. Verschueren is in zijn studentenjaren even de manager van Kabiaar, het cabaretgroepje van Vermeire. Als Verschueren in 1985 bij Omroep Limburg het weekendprogramma “Sportkaffee” gaat presenteren, vraagt hij aan Vermeire om er op te treden als cafébaas en het publiek te entertainen. Daar raken ze op elkaar ingespeeld.

Een paar jaar later toeren ze door Vlaanderen met een humoristische zaalshow, waarin Vermeire in de huid kruipt van allerlei typetjes en Verschueren de rol van aangever op zich neemt. Die shows krijgen ook een verlengde op televisie. Eind de jaren 80, begin jaren 90 mogen ze vier jaar lang op 31 december het jaar uitzwaaien op TV1 (nu Eén) met het sketchprogramma “Oei, Jacques”. Ze stoppen met hun zaalshows in 1995, op een hoogtepunt. Een paar jaar later stappen ze beiden over naar het productiehuis D&D, maar dat bevalt Verschueren niet zo goed. Hij noemt het een van de grootste ontgoochelingen in zijn carrière. Ondertussen blijft hij als losse medewerker radio maken bij VRT.

Bekijk hier een fragment uit de zaalshow van Jacques Vermeire en Luc Verschueren die in 1993 uitgezonden werd op VRT-televisie. Jacques Vermeire speelt het typetje Jeanke Devisscher: 

Videospeler inladen...

De gloriejaren met "Ochtendkuren"

In 1990 krijgen Luc Verschueren en Dirk Somers de aartsmoeilijke opdracht om in de voetsporen te treden van radiomaker Jos Geysen. Na 23 jaar stopt hij met de presentatie van het populaire Radio 2-programma “Te bed of niet te bed”. “Ochtendkuren” is een talkshow die drijft op bekende gasten, sterke interviews, emoverhalen, muziek en humor. Elke zaterdag wordt die live uitgezonden met gasten en publiek. Het programma is enorm populair. Begin de jaren 90 haalt het tot 1,6 miljoen luisteraars en 75 procent marktaandeel. 

Somers en Verschueren slagen erin om grote namen te strikken, van Will Tura tot Willy Claes, hoewel ze het hun gasten niet altijd makkelijk maken. Verschueren staat erom bekend dat hij stoute of onverwachte vragen durft te stellen. Als er in de boekjes staat dat Bart Kaëll een vriendin heeft, vraagt Verschueren hoe het met haar gaat, terwijl hij weet dat Kaëll stiekem homo is. 

Artiesten staan te dringen om langs te mogen komen in het programma om hun nieuw werk voor te stellen. Zangeres Axelle Red zet haar eerste muzikale radiostappen bij Somers en Verschueren. Daarna, als ze een internationale ster is, komt ze nog vaak terug. 

In 1993 wordt een aflevering van “Ochtendkuren” uitgezonden op tv naar aanleiding van 40 jaar televisie. Bekijk hier de aflevering:

Videospeler inladen...

Niet alleen Somers en Verschueren maken de show, vaste smaakmakers zijn weerman Frank Deboosere en het typetje Firmin Vandeput, vertolkt door Armand Schreurs. Die laatste haalt ook telefoongrappen uit met nietsvermoedende mensen. In 1993, na de tv-uitzending van “Ochtendkuren”, zijn Somers en Verschueren te gast bij Mark Uytterhoeven in zijn tv-show “Morgen maandag”. Uytterhoeven is al twee keer beetgenomen door de radiomakers en neemt op eigen wijze wraak.

Bekijk hier het fragment uit “Morgen maandag” waarin Mark Uytterhoeven Luc Verschueren beetneemt:

Videospeler inladen...

Uiteindelijk krijgt het duo toch een tv-programma. In de zomer van 1995 en 1996 presenteren Somers en Verschueren “Zomerkuren” op TV1. Als een van de hoogtepunten uit zijn carrière noemt Luc Verschueren steevast het interview met prins Laurent in een luchtballon. “De gevleugelde uitspraak van de prins, toen we boven de velden in Gistel zweefden: "Kijk, de koeien kijken naar ons”, zal ik nooit vergeten”, zegt hij daarover. Ook de reactie van de boer op wiens wei ze geland waren, staat nog in zijn geheugen gegrift. "Moh, Somers en Verschueren", klonk het.

Bekijk hier de reportage uit “Zomerkuren” waarin Somers en Verschueren prins Laurent interviewen in een luchtballon:

Videospeler inladen...

In "De rotonde" halen Luc Verschueren en Dirk Somers herinneringen op aan hun ontmoeting met Laurent:

Uit de hand gelopen hobby's

Tussen het radiomaken door vindt Luc Verschueren nog tijd voor heel wat andere projecten. “Uit de hand gelopen hobby’s”, noemt hij het zelf. Eind jaren 90 richt hij het communicatie- en consultancybureau CoCo op, waarmee hij de public relations van enkele wielerploegen op zich neemt. Zo combineert hij zijn passie voor wielrennen met zijn opleiding handelsingenieur marketing. In 2000 wordt hij gevraagd om op te treden als woordvoerder van wielrenner Lance Armstrong tijdens de Ronde van Frankrijk. Het jaar voordien had de Amerikaan de Tour gewonnen en hij werd belaagd door de pers. Verschueren moest proberen zoveel hem mogelijk af te schermen. 

Bekijk hier het fragment uit “Aan tafel” (2001) waarin Luc Verschueren vertelt over zijn samenwerking met Lance Armstrong:

Videospeler inladen...

Van zaterdag naar zondag en terug

In 2004 komt er, na 466 afleveringen, een einde aan “Ochtendkuren”. De allerlaatste show wordt uitgezonden vanuit de Zuiderkroon in Antwerpen. Dirk Somers is dan al een tijdje manager bij Radio 2 Antwerpen en dat valt niet meer te combineren met presenteren. Luc Verschueren gaat alleen verder als presentator. Hij krijgt een nieuw programma op zondagochtend, “Buren bij Verschueren” en later “A la prima”. 

Bekijk hier de journaalreportage over de laatste aflevering van “Ochtendkuren”: 

Videospeler inladen...

In 2012 verhuist Verschueren opnieuw naar zaterdagochtend met “Start je weekend”. Vanaf 6 uur is hij paraat om de luisteraars te wekken met muziek, het nieuws van de dag en straffe verhalen uit de weekendkranten. Vandaag heeft hij dat programma voor de laatste keer gepresenteerd. Na 40 jaar achter de radiomicrofoon neemt hij afscheid van de luisteraars.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal", met daarin het afscheid van de luisteraars:

Videospeler inladen...

Reünie in "De rotonde"

Morgen zendt Radio 2 een groot afscheidsinterview uit in “De rotonde”. Presentatrice Christel Van Dyck heeft voor de gelegenheid extra gasten uitgenodigd, zoals Sam Gooris, Axelle Red, Paul Michiels, Margriet Hermans en Johan Museeuw. Uiteraard ontbreken ook Dirk Somers, Frank Deboosere en Armand Schreurs niet. 

Herbeluister via deze link de volledige uitzending van "De rotonde" op Radio 2.

In het programma brengen Els De Schepper en Danny Wuyts een afscheidslied. Stoppen met presenteren, betekent ook afscheid nemen van die trouwe metgezel, de micro. Daarom schreef Veerle Segers, vroeger redacteur bij "Ochtendkuren", een duet tussen Luc Verschueren en zijn micro, voor de gelegenheid vertolkt door Danny Wuyts (Luc) en Els De Schepper (micro). 

Bekijk en beluister hier al het afscheidslied van Danny Wuyts en Els De Schepper:

"De rotonde, veertig jaar Luc Verschueren": zondag 26 mei, van 8 tot 10 uur op Radio 2.

Meest gelezen