John Walker Lindh bij zijn aanhouding in 2001.
AP2001

"Amerikaanse talibanstrijder" komt na 17 jaar vervroegd vrij

John Walker Lindh, ook wel de "Amerikaanse talibanstrijder" genoemd, is vervroegd vrijgekomen uit een gevangenis in de Amerikaanse staat Indiana. Lindh sloot zich als 20-jarige aan bij de taliban in Afghanistan. Hij werd er opgepakt tijdens de "war on terror" in 2002. Zijn vervroegde vrijlating baart verschillende Amerikaanse politici zorgen. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vindt het een "onbegrijpelijke" beslissing.  

John Walker Lindh was de eerste Amerikaan die in Afghanistan werd opgepakt tijdens de "war on terror", de "oorlog tegen het terrorisme" die de Verenigde Staten hadden uitgeroepen na de terreuraanslagen in New York en Washington op 11 september 2001.

Lindh, die katholiek was opgevoed, bekeerde zich als tiener tot de islam. Hij trok naar Jemen, waar hij Arabisch leerde, en daarna naar Pakistan en Afghanistan. In dat laatste land sloot hij zich in 2001 aan bij de taliban. Tijdens de Amerikaanse invasie in Afghanistan die volgde op "Nine Eleven", werd Lindh opgepakt. Tijdens zijn proces, een jaar later, vertelde hij dat hij spijt had van zijn keuze. "Had ik geweten wat ik nu weet over de taliban, dan had ik me nooit bij hen aangesloten", zei hij.

Op het moment van zijn proces was Lindh 21 jaar. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar cel, maar kwam vandaag na 17 jaar vervroegd vrij wegens "goed gedrag". Hij krijgt wel strenge voorwaarden opgelegd.

Jihadisme afgezworen?

De beslissing krijgt veel kritiek, omdat het volgens sommigen helemaal niet duidelijk is of Lindh het jihadisme heeft afgezworen. Een journalist met wie hij tijdens zijn gevangenschap communiceerde, meent dat "de 17 jaar cel die Lindh achter tralies doorbracht, hem van een Al-Qaeda-aanhanger bekeerden tot een aanhanger van IS". 

De minister van Buitenlandse Zaken was de eerste politicus die zijn verontwaardiging uitschreeuwde. Hij noemt de vroegtijdige vrijlating "onbegrijpelijk" en "het bevattingsvermogen overstijgend". "Hij bedreigt nog altijd de VS en gelooft nog altijd in de jihad die hij heeft gevoerd", zei Pompeo op de zender Fox News.

Meest gelezen