Schepen Ait Daoud.

Antwerps schepen Ait Daoud start intern onderzoek na goedkeuring van mogelijke schijnerkenning

In Antwerpen heeft stedelijk schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) een intern onderzoek gevraagd aan haar administratie na de goedkeuring van een mogelijke schijnerkenning door Borgerhouts districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). "Ik wil weten of de bevoegde districtsburgemeester tegen de wettelijke procedure in haar eigen politieke overtuiging heeft laten meespelen in deze beslissing", zegt ze.

Preneel keurde onlangs een vaderschapserkenning goed die een Ghanese man had aangevraagd voor een pasgeboren baby van een vrouw waarmee hij geen noemenswaardige relatie zou hebben. De man zou al negen jaar illegaal in ons land verblijven en het personeel van het district Borgerhout vermoedde daarom dat het om een schijnherkenning zou gaan om aan verblijfsdocumenten te geraken. Na een onderzoek leverde het Antwerpse parket een negatief advies af, maar Preneel legde dat naast zich neer.

"De erkenning van een kind door iemand die hier illegaal verblijft, heeft verregaande gevolgen", reageert schepen Ait Daoud. "Als schepen voor Loketten, bevoegd voor het afleveren van de nodige documenten, wil ik graag meer duidelijkheid. Ik heb mijn administratie om een onderzoek gevraagd."

Dat onderzoek heeft volgens het kabinet van Ait Daoud al aan het licht gebracht dat het de tweede keer is dat Preneel een negatief advies afwijst en toch een vaderschapserkenning goedkeurt. Het voorbije jaar zijn er in Antwerpen 341 dossiers opgestart met een vermoeden tot schijnerkenning, met 69 keer een negatief advies tot gevolg. "Slechts in twee gevallen werd het advies van de cel schijnerkenningen niet gevolgd", stelt het kabinet van Ait Daoud. "Beide keren gebeurde dit door districtsburgemeester Preneel."

Ait Daoud vraagt alvast dat Preneel opstapt. "Het zou van respect voor haar functie getuigen als ze een stap opzij zet, in afwachting van het onderzoek", vindt de schepen. "Hoewel mevrouw Preneel wettelijk gezien niets verkeerd doet, vind ik dit toch zeer merkwaardig." Het Antwerpse parket heeft voorlopig geen bijkomend onderzoek geopend.

Meest gelezen