Banksy strijkt als straatartiest neer op Biënnale van Venetië (en wordt weggejaagd)

Banksy heeft als straatartiest een soort acte de présence gegeven op de Biënnale van Venetië, een van de grootste kunstevenementen van de wereld. Dat moet blijken uit een filmpje dat de anonieme Britse kunstenaar op Instagram heeft geplaatst. Daarin is te zien hoe agenten hem uiteindelijk wegjagen.

"Ik zet mijn kraam op de Biënnale van Venetië op": onder dat bijschrift heeft Banksy een opmerkelijk filmpje op zijn profiel op Instagram geplaatst waaruit moet blijken dat hij incognito een bezoek aan de tweejaarlijkse hoogmis van de kunst heeft gebracht.

De beelden tonen hoe de anonieme Britse kunstenaar in een hoek van het beroemde San Marcoplein 9 schilderijen uitstalt onder de noemer "Venice in oil" ("Venetië in olie"). Samen vormen ze een afbeelding van een cruiseschip, een aanklacht tegen massatoerisme dat de stad in het noorden van Italië stilaan wurgt.

(Lees voort onder de video)

"Hoewel dit het grootste en meest prestigieuze kunstevenement van de wereld is, ben ik om een of andere reden nog nooit uitgenodigd", voegt hij nog bij de video toe in een ogenschijnlijke sneer naar de organisatie. De montage eindigt met enkele agenten die hem wegjagen omdat hij niet de nodige vergunning kan voorleggen om zijn kunst op straat te tonen.

De performance op het San Marcoplein is mogelijk niet het enige visitekaartje dat Banksy op de Biënnale van Venetië heeft achterlaten. Elders in de stad is een muurschildering opgedoken die alle typische kenmerken van zijn kunst draagt, hoewel hij die nog niet heeft opgeëist.

De tekening toont een kind dat een lichtkogel of flare omhooghoudt, als een vluchteling die de aandacht van reddingswerkers wil trekken. Het werk verscheen enkele dagen nadat "Barca nostra" in Venetië was aangekomen, een macabere kunstinstallatie die bestaat uit een boot die in april 2015 honderden migranten het leven kostte toen die op de Middellandse Zee kapseisde.

AFP or licensors

Meest gelezen