Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Belgisch Huawei-filiaal op zwarte lijst Amerikaanse overheid

Eén van de bedrijven op de zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken is het Gentse Huawei Technologies Research & Development. Dit bedrijf werd in 2010 opgericht als spin-off van de Universiteit Gent en het Leuvense bedrijf Imec. In 2013 werd het overgekocht door de Chinezen.

Afgelopen week kondigde het Amerikaans ministerie van Economische Zaken aan dat er 68 bedrijven op een zogenaamde zwarte lijst staan. Die bedrijven zouden volgens het ministerie een gevaar kunnen betekenen voor de Amerikaanse veiligheid. Het bekendste bedrijf is de Chinese telecomgigant Huawei. De Verenigde Staten verdenken het technologie­concern van spionage.

Op de zwarte lijst staan vooral bedrijven uit China, Afghanistan en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar ook België staat op de lijst, specifiek het in Gent gelegen Huawei Technologies Research & Development. Dit bedrijf werd in 2010 opgericht als een spin-off van de Universiteit Gent en het Leuvense Imec. Het kreeg toen de naam Caliopa en is marktleider in onderdelen voor nieuwe types van zender-ontvangers. In 2013 werd het overgekocht door Huawei.

België is overigens niet het enige Europese land op de zwarte lijst. Ook bedrijven gevestigd in onder meer Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Finland staan erop vermeld.

Meest gelezen