Jonas Roosens

Betoger Mars tegen Marrakech vrijgesproken voor geweld tegen politie

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een betoger van de zogenaamde 'Mars tegen Marrakech' vrijgesproken. De man zou met traangas hebben gespoten in het gezicht van agenten, maar de rechtbank sprak hem vrij omdat er geen beelden waren van het vermeende incident.

Op 16 december kwam het tot zware rellen na de zogenaamde ‘Mars tegen Marrakech’. Tientallen betogers raakten slaags met de ordediensten en vernielden de omgeving rond het Berlaymontgebouw in Brussel. Eén van de betogers moest zich vorige maand verantwoorden voor de strafrechter. Volgens het parket was hij door de linies van de politie gebroken en had hij nadien met traangas in de ogen van een politieman gespoten. Ook een tweede politieman zou het goedje in zijn ogen hebben gekregen. 

De advocaat van de verdediging pleitte dat er geen objectieve elementen in het dossier zaten. Vooral het feit dat het hele incident niet werd gefilmd, sprak volgens de strafpleiter boekdelen. De beklaagde zou namelijk politiemensen hebben aangevallen die een cameraploeg beschermden. 

De rechtbank volgde vandaag die redenering en haalde aan dat bij gelijkaardige zaken telkens beelden van de feiten werden aangebracht door de politie. De verdachte werd daarom vrijgesproken. 

Eerder kreeg een andere betoger al een celstraf van negen maanden voor zijn aandeel in de rellen. Een man die in de nasleep van de mars de VRT had bedreigd, kreeg een werkstraf. 

Meest gelezen