Videospeler inladen...

Botswana jaagt binnenkort weer op olifanten

In Botswana, in zuidelijk Afrika, mag binnenkort weer op olifanten gejaagd worden. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Het verbod wordt opgeheven omdat er volgens de overheid steeds meer conflicten zijn tussen mensen en olifanten.

Botswana, een land ter grootte van Frankrijk, heeft de grootste populatie olifanten in heel Afrika: zo'n 130.000 dieren. Ze leven vooral in het noorden. In 2014 verbood toenmalig president Ian Khama de jacht op olifanten. Maar daar komt verandering in. De regering heeft beslist dat er binnenkort weer op olifanten gejaagd mag worden.

Vorig jaar stelde president Mokgweetsi Masisi een commissie aan die het jachtverbod moest evalueren. In het rapport dat de commissie in februari voorstelde, adviseerde de commissie het aantal olifanten beter te reguleren door het beperkt afschieten van de dieren. Het vlees zou dan worden ingeblikt als dierenvoer. Masisi heeft dat advies nu gevolgd.

Tegenstanders stelden dat het jachtverbod problemen veroorzaakte voor plaatselijke boeren, omdat de olifanten hun oogst vernielden. Ook wie voordien aan de kost kwam bij bedrijven die jachtsafari's organiseerden, zag het verbod liever afgeschaft.

Milieu- en natuurorganisaties zien de opheffing van het jachtverbod niet zitten. Het is ook de vraag wat de gevolgen zullen zijn voor het toerisme, een van de voornaamste inkomstenbronnen van het land. In Botswana zijn er verschillende grote natuurparken die de laatste jaren alsmaar meer toeristen aantrekken.

Volgens de regering wordt het jagen op "een nette en fatsoenlijke wijze" ingevoerd. Hoe het er precies aan toe moet gaan, dat wordt later bekendgemaakt. Er mag vooralsnog niet in het wilde weg op olifanten worden geschoten.

Meest gelezen