Videospeler inladen...

Elton John neemt afscheid van Belgische fans in uitverkocht Sportpaleis

De Britse zanger Elton John heeft vanavond afscheid genomen van zijn Belgische fans met een fel gesmaakt, uitverkocht concert in het Antwerpse Sportpaleis. De Britse popster werd onlangs 72 en is aan een drie jaar lange afscheidstournee bezig. In de show was vooral plaats voor zijn hits uit de jaren 70 en 80. Op een enorm scherm met visuals na hield de zanger het behoorlijk sober.

Elton John wil naar eigen zeggen meer tijd maken voor zijn gezin, maar onderneemt eerst nog zeker tot eind 2020 een laatste wereldtournee. Die heet "Farewell Yellow Brick Road", naar zijn misschien wel bekendste album "Goodbye Yellow Brick Road", uit 1973. Beginnen en eindigen deed de zanger dan ook met een hit van dat album, respectievelijk "Bennie and The Jets" en de titelsong.

Ook de rest van de set bevatte nagenoeg alleen (heel) oud werk, dus geen songs uit Disneyklassieker "The Lion King". "Believe" was het enige nummer van na 1984. Dat laatste liet hij trouwens voorafgaan door zijn persoonlijke Bono-moment over zijn aids-stichting.

Ook om zijn frustraties over de brexit te uiten nam hij kort het woord. "Ik ben er doodziek van", aldus Sir Elton. "Ik ben een Europeaan, geen koloniale imperialistische Engelsman. We moeten net meer samenkomen." De rest van de avond hield hij het bij uitvoerige, maar nederige gebaren van dank na zowat elk lied.

CPU

Pianist en entertainer

Wie Elton John vooral kent als (rebels) homo- en stijlicoon kreeg daar vanavond al bij al weinig van te zien, met slechts twee kostuumwissels en niet eens zo schreeuwerige outfits. De nadruk lag duidelijk op het muzikale gebeuren, dat bijna drie uur duurde en nagenoeg alle grote hits bevatte.

Af en toe deed hij het solo, maar meestal werd het geheel kracht bijgezet door zijn zeskoppige begeleidingsband, haast allemaal generatiegenoten waarmee hij al jaren samenwerkt. Vooral percussionist Ray Cooper nam zichtbaar genietend de rol van publieksopzweper op zich.

De hoogste zangnoten laat hij tegenwoordig dan wel achterwege of hij laat ze over aan bandlid John Mahon, vooral te merken tijdens "Tiny dancer", "Rocket man" en "Sorry seems to be the hardest word", maar Elton John bewees wel nog steeds een steengoede pianist en entertainer te zijn.

De eigenzinnige poplegende had misschien wat tijd nodig om helemaal op toerental te komen en de akoestiek van het Sportpaleis zal nooit de beste zijn, maar met toppers als "Don't let the sun go down on me", "I'm still standing" en "Saturday night's alright for fighting" had hij het publiek naar het einde toe helemaal voor zich gewonnen. Een bisronde met "Your song" bleek de kers op de taart, zeker voor de koppeltjes in de zaal. Stoppen op een hoogtepunt, heet dat dan.

CPU

Meest gelezen