Videospeler inladen...

Ook de Britten kiezen (voor het laatst?) hun Europarlementariërs

Ze hadden er niet meer op gerekend, drie jaar na het brexit-referendum, maar ook de Britten houden vandaag verkiezingen voor het Europees Parlement. Veel animo is er niet voor de stembusgang, maar toch zijn het belangrijke verkiezingen. Volgens de peilingen zou de Brexitpartij van Nigel Farage de Britse premier Theresa May de doodsteek kunnen geven.

Honderden miljoenen Europeanen krijgen tussen vandaag en zondag de kans om hun stem uit te brengen voor het Europees Parlement. 

De Nederlanders zijn het eerst aan de beurt: daar gingen de stembureaus vanochtend al om 7.30 uur open. Een half uur later, om 8 uur is de stembusgang ook in het Verenigd Koninkrijk begonnen. 

Daar worden het vreemde verkiezingen, want eigenlijk was het niet de bedoeling dat de Britten er nog aan zouden meedoen. Pas toen enkele weken geleden duidelijk werd dat de brexit een pak langer op zich laat wachten, kon het Verenigd Koninkrijk niet anders dan toch nog meedoen aan de Europese verkiezingen. 

De Brittten kiezen 73 vertegenwoordigers die zolang in het Europees Parlement zullen zitten als hun land nog in de Europese Unie zit. 

Veel animo lijkt er voorlopig niet te zijn voor de stembusgang. De Britse kranten hebben veel meer aandacht voor de brexitstrijd van premier Theresa May, die zwaar onder druk staat, maar zich krampachtig blijft vastklampen aan haar ambt.

Ook in het dorp in de buurt van de Noord-Engelse stad Leeds, waar onze reporter Veerle De Vos de verkiezingen volgt, was het kort na het opengaan van de stembureaus nog erg stilletjes. 

Doodsteek voor May?

Toch zijn deze Europese verkiezingen belangrijk, want de kans is groot dat de Brexitpartij van Nigel Farage een klinkende overwinning behaalt en de Conservatieve Partij van premier May verpulvert. 

Sommige waarnemers menen dan ook dat er wel eens meer kiesgerechtigden zullen opdagen dan anders, precies om met hun stem te laten zien wat ze denken over de brexitverwikkelingen.   

Op de eerste officiële resultaten van de Europese verkiezingen is het wachten tot zondagavond 23.15 uur, vlak nadat in Italië de laatste stembureaus de deuren zullen hebben gesloten. Eerder op de avond, al vanaf 18 uur, zullen de diensten van het Parlement al exitpolls uit verschillende lidstaten publiceren.

Naar de Britse uitslagen zal gespannen worden uitgekeken. Als de Conservatieve Partij dan een dramatisch resultaat behaalt, dan betekent dat wellicht de doodsteek voor premier May (als ze tenminste al niet eerder te kennen geeft dat ze de handdoek in de ring gooit). "May is niet alleen het vertrouwen van de conservatieve parlementsleden kwijtgespeeld, ook haar ministers hebben zich tegen haar gekeerd", vertelt VRT NWS-expert Ivan Ollevier. 

Bekijk het verslag van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ivan Ollevier: "Theresa May heeft bij wijze van spreken de deur van Downing Street 10 gebarricadeerd"

Videospeler inladen...

Meest gelezen