Geen vaste parkeerplaatsen in Brusselse parkings

Vanaf 1 juli 2019 mogen bedrijven en particulieren geen vaste parkeerplaatsen meer reserveren in openbare parkings in Brussel. Met die maatregel hoopt Leefmilieu Brussel dat meer pendelaars kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen.

Het is een bekende situatie. U ziet in een Brusselse publieke parkeergarage een plaatsje vrij, maar u  mag er niet parkeren: er hangt een nummerplaat op de muur. Vanaf 1 juli 2019 mag dit niet meer. Binnen een dikke maand mogen er immers geen vaste parkeerplaatsen meer gereserveerd worden in openbare parkings in Brussel. Die maatregel legt Leefmilieu Brussel op.

Die plaatsen worden vaak gehuurd door bedrijven, speciaal voor hun personeel. Pendelaars hoeven zo geen schrik te hebben dat ze geen parkeerplaats zullen vinden. Bedrijven mogen vanaf 1 juli wel nog abonnementen kopen voor de parkings, maar daar hangt geen vaste, gereserveerde parkeersplaats meer aan vast.

Leefmilieu Brussel hoopt met die nieuwe maatregel dat meer pendelaars hun auto thuis zullen laten en zullen kiezen voor alternatieven zoals de fiets, het openbaar vervoer of carpoolen. Nu komen er dagelijks 200.000 mensen met de auto naar de hoofdstad.

Mobiliteitsorganisatie Touring: "Maatregel komt te vroeg"

Mobiliteitsorganisatie Touring vindt dat de maatregel van Brussel Leefmilieu gepaard moet gaan met degelijke alternatieven. "Anders is het een mes-op-de-keelpolitiek en dat is negatief voor de mobiliteit", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring.

De alternatieven, zoals de uitbreiding van de metro tot de Brusselse rand in combinatie met de komst van meer overstapparkings, zijn er nog niet en dus vindt de mobiliteitsorganisatie dat dergelijke maatregelen nog te vroeg komen.

 "We dringen al dertig jaar aan op die overstapparkings, maar het gaat allemaal traag", stelt Smagghe. "Het is goed en wel voor de Brusselaar die alternatieven heeft in de stad, maar met de pendelaar van verder buiten de stad moet er ook rekening gehouden worden. En die heeft alternatieven nodig."

VAB: "Gratis parking vermindert interesse in auto"

De Vlaamse automobilistenbond VAB vindt de maatregel wel een goed initiatief. Volgens hen kan het hervormen van het parkeerbeleid net zo sturend zijn als het rekeningrijden. "Dat zie je bijvoorbeeld bij bedrijven die kort bij een treinstation liggen", zegt woordvoerder Maarten Matienko. "bedrijven bij een treinstation die hun parking betalend maken of de toegang beperken, zien een enorme switch naar autopendelaars die naar het openbaar vervoer gaan."

"Uit een ander onderzoek blijkt ook dat bestuurders vaak wel een alternatief hebben, maar dat niet willen gebruiken", vult Matienko aan. "Het blijkt dus uit beide onderzoeken dat een gratis en gegarandeerde parking de interesse in de auto vermindert."

Meest gelezen