Gratis jazz in Brussel of wetenschapsfestival? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Gruuthuse weer open voor publiek!

Feest in Brugge, want na een jarenlange restauratie schittert een van de toeristische trekpleisters weer.

Het moet zowat het meest schilderachtige (en vaakst gefotografeerde) plekje van Brugge zijn: de Bonifaciusbrug, met zicht op het Gruuthusemuseum. Het museum (met kapel) is weer in ere hersteld en nodigt iedereen dit weekend uit om mee te vieren. Het hele feestweekend lang is het museum gratis toegankelijk, en kunt u deelnemen aan workshops kantklossen, viltschilderen of houtsnijden.

Gratis muziekfestivals!

Veel plekken waar u dit weekend verwacht wordt om te luisteren naar fijne muziek, en dat helemaal gratis. 

In Brussel is het Brussels Jazz Weekend een mooie traditie geworden eind mei, verkiezingen of niet. Viktor Lazlo speelde vrijdagavond al ten dans, maar nog tot zondag staan er niet minder dan 100 concerten gepland in het Brusselse.

In Hasselt start zaterdagnamiddag voor de 35e keer het festival Live in Hasselt (want ja, het is live en in Hasselt), met 's avonds gratis optredens van onder anderen Stijn Meuris, Guy Swinnen en Buscemi. Vorig jaar lokte het festival 40.000 nieuwsgierigen, wat van "Live in Hasselt" het grootste evenement in de Hasseltse binnenstad maakt. Ook zondag loopt het festival door, tot 22 uur.

In Gent vieren ze zondag de muzikale diversiteit met een bijzondere picknick op de Bijlokesite. U en uw picknickmand zijn vanaf 11 uur welkom om enkele muzikale ontdekkingen te doen tijdens Côté Jardin. Voor een keer mag u mét drankjes binnen in de concertzaal (want een podium in openlucht leek eerder deze week te riskant), of u geniet van uw picknick en kijkt naar het concert op grote schermen die buiten staan opgesteld. U kunt zelfs buitenspelen lenen, zoals petanque of kubb. Sfeer gegarandeerd. En helemaal gratis!

In Antwerpen kunt u zondag vanaf 13.30 uur samen met presentatrice Nele Van den Broek de winnaar kiezen van een heuse muziekwedstrijd. Vijf brassbands uit België en Nederland nemen het tegen elkaar op in het Antwerpse Harmoniepark, tijdens de vierde editie van Brasspartij. Ook in Antwerpen is de muziek dit weekend gratis.

Ontdek hieronder hoe exotisch het Harmoniepark kan klinken op zondag:

Nog meer gratis festivals!

In Jette kunt u - meteen na het stemmen - naar het straatkunstenfestival VOENK. Vanaf 13 uur zijn straatartiesten in de weer met touwen, trapezes, kegels, ballen, vliegende kookpotten(!) en wat er verder maar voor handen is. Probeer dit niet thuis uit, maar ga gewoon kijken op het Kardinaal Mercierplein, vlakbij het station van Jette.

In Brussel zelf is er zaterdag een Vegan Street Festival, nota bene op de Vismarkt. Laat u niet in verleiding brengen door de kreeften die gezwind op tafel worden getoverd in de restaurants rondom u, maar ga voor een keer voor die zeewierburger. Smakelijk.  

In Sint-Niklaas mikken ze op sfeer, met het festival Goestink. Geen muziekfestival, geen foodtruckfestival, maar "van alles een beetje". En dat wist de vorige edities toch zo'n 2.000 mensen te bekoren. Zondag om 11.45 uur is er zelfs een sessie yoga voorzien, om de innerlijke mens op alle mogelijke manieren te versterken.

Gratis expo in Turnhout!

Nog tot midden augustus kunt u in de Warande in Turnhout het wonderlijk universum van beeldhouwer Filip Vervaet ontdekken. De gratis tentoonstelling "Up on the hill, down by the river" opent dit weekend.

Wetenschap boven in Mortsel!

3,14 of 9,81 of toch de volle 28,09 euro inkom? Aan de kassa wordt het een nachtmerrie voor wie cash zou willen betalen, maar het zet meteen de toon van het wetenschapsfestival "Sound of science" dat kankeronderzoeker Hetty Helsmoortel voor het tweede jaar op rij organiseert. Ook Lieven Scheire en co zijn opnieuw van de partij. 

Zaterdag mikt het festival expliciet op gezinnen met nieuwsgierige kinderen. Want wie wil er nu niet meemaken hoe een echte dino uit een steenblok wordt geboord, of hoe elektriciteit wordt opgewekt met een fiets? 

"Sound of science" vindt dit jaar buiten plaats op het terrein van Fort 4 in Mortsel. Het weer zou moeten meevallen, en anders lossen de wetenschappers het daar wel op. Prettig weekend!

Meest gelezen