Videospeler inladen...

Groen-lijsttrekker Kristof Calvo: "Liberalen en groenen zouden samen mooie dingen kunnen doen"

Groen-lijsttrekker Kristof Calvo stak in "KIES19" de zin om samen te werken met Open VLD niet onder stoelen of banken. "We zouden samen mooie dingen kunnen doen." Tegelijk betreurt hij de campagnekoers van de liberalen: "Open VLD heeft deze campagne ongelooflijk veel moeite gedaan om zo hard mogelijk op de N-VA te lijken."

Dat Kristof Calvo wel gelooft in een blauw-groene (of groen-blauwe) as, is al langer dan vandaag duidelijk. In zijn thuisstad Mechelen werkt hij al jaren heel nauw samen met Open VLD-burgemeester Bart Somers. En in een debat met minister Alexander De Croo (Open VLD) in "KIES19" op Radio 1 verwijst hij ook naar Gent, waar liberalen en groenen (samen met de SP.A) al meer dan zes jaar de stad besturen.

Calvo is er dan ook van overtuigd dat Groen en Open VLD "samen mooie dingen" zouden kunnen doen op nationaal niveau. "We zouden samen kunnen opkomen voor een beter sociaal statuut van zelfstandigen of voor lagere lasten op arbeid." Maar hij stelt tegelijk vast en betreurt dat "Open VLD deze campagne ongelooflijk veel moeite heeft gedaan om zo hard mogelijk op de N-VA te lijken. En dat is doodjammer."

Calvo verwijst naar de Nederlandse links-liberale partij D66 "die van eerlijke fiscaliteit wel een speerpunt maakt". "Hier blijft Open VLD een partij die toch uiteindelijk opnieuw de factuur bij de middenklasse zal leggen." Progressieve liberalen in Vlaanderen roept hij dan ook op om op Groen te stemmen, "want met Open VLD krijg je opnieuw een N-VA-regering".

De Croo: "Meer raakvlakken over doelstelling dan over methode"

Minister van Financiën De Croo erkent dat liberalen en groenen dezelfde doelstelling hebben als het bijvoorbeeld over belastingen gaat (het thema van het debat, red.), "we willen allebei de belastingen op arbeid doen dalen", maar benadrukt dat de methode verschilt.

"Bij Groen gebeurt dat door een verschuiving, bij ons gebeurt dat door een verlaging, omdat we meer mensen aan een job willen helpen en de overheid efficiënter willen maken. Bij ons gaat eerlijke fiscaliteit over lagere fiscaliteit."

Bekijk hier het fragment over een mogelijke blauw-groene as:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige debat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen