Videospeler inladen...

Hoe loopt de kiescampagne over de taalgrens? "Vroeger was het iedereen tegen MR, nu is Ecolo het mikpunt"

Het debat tussen de voorzitters van de Franstalige partijen op de RTBF heeft in Vlaanderen nauwelijks interesse gewekt. Toch zijn de verkiezingen in Wallonië bepalend voor de vorming van een federale regering en zelfs voor Europa. In "De afspraak" schetsen RTBF-journalist Alain Gerlache en politicoloog Dave Sinardet het politieke landschap aan de andere kant van de taalgrens.

Dat Ecolo in Brussel en de PS in Wallonië over de meest gunstige papieren beschikken, is oud nieuws. De partijen van Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Elio Di Rupo (PS) zijn favoriet voor de aankomende verkiezingen, dat erkennen RTBF-journalist Alain Gerlache en politicoloog Dave Sinardet in koor. Over een mogelijke samenwerking, spreken ze zich ook uit. "Het ziet ernaar uit dat de Ecolo-PS-as al bestaat", zegt Gerlache.

"Coalitie Ecolo-PS onafwendbaar"

"Als Ecolo als winnaar uit de hoed komt in Brussel en PS in Wallonië wint, dan lijkt een coalitie tussen de twee partijen bijna onafwendbaar. De kans is groot dat ze de beste resultaten zullen boeken, al wordt dat afwachten", voegt Sinardet toe. De partij van Nollet zit al een tijd op kop in Brussel en blijft - ondanks de felle tegenstand - populair.

Michel past dezelfde strategie toe als de N-VA in Vlaanderen, waarbij Groen wordt afgeschilderd als "belastingsgekken"
Dave Sinardet, politicoloog

Ecolo kan vooral op tegenstand rekenen van zijn directe concurrent MR, de partij van premier Charles Michel. Dat geeft Sinardet duidelijk aan. "Charles Michel past in feite dezelfde strategie toe als de N-VA in Vlaanderen, waarbij Groen wordt afgeschilderd als "belastingsgekken". Alleen doen ze dat om een andere reden: de N-VA vormt een vijandbeeld van Groen, om zo meer rechtse kiezers aan te trekken. In Wallonië zijn de MR en Ecolo eerder rechtstreekse concurrenten. Dat heb je in Vlaanderen minder."

Ecolo profiteert in zekere zin van de verschuiving van het politieke landschap in Wallonië. "De laatste jaren was het steeds allen tegen één, waarbij de MR de grootste partij was en door iedereen werd aangevallen. Nu is Ecolo het mikpunt", zegt Gerlache. De PS speelt het spel daarentegen erg voorzichtig. "Zij zijn blij met de manier waarop Ecolo aangevallen wordt, omdat zij uiteindelijk de kastanjes uit het vuur hopen te halen. Ze voeren bovendien een zeer goede campagne."

De PS is blij met de manier waarop Ecolo aangevallen wordt, omdat zij uiteindelijk de kastanjes uit het vuur hopen te halen

Alain Gerlache, journalist RTBF

Einde verhaal voor MR-CDH?

Daarmee lijkt het verhaal ten einde voor de huidige coalitie in de Waalse regering tussen het CDH en de MR. "Toch was het duidelijk tijdens het voorzittersdebat van gisteren dat Maxime Prévot (CDH) zich duidelijker centrumrechts profileerde en daarmee heel wat overeenkomsten vertoonde met de MR", zegt Gerlache. "Er waren heel wat gelijkenissen in verschillende dossiers, behalve over migratie."

Over de impact van de Waalse verkiezingen op de Vlaamse partijen en hun rol in de nieuwe federale regering, doen de sprekers voorlopig nog geen wilde uitspraken. "Het wordt hoe dan ook afwachten, zelfs de meest onvoorspelbare zaken kunnen nog gebeuren", besluit Gerlache. "Ik sluit bijvoorbeeld - al is de kans zeer klein - niet uit dat de PS en de N-VA opnieuw samen aan tafel gaan zitten."

Bekijk hier het volledige gesprek uit "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen