Kruisem beloont bijzitters met tegoedbonnen na erg moeilijke zoektocht

De gemeente Kruisem heeft beslist om bijzitters zondag een extraatje te geven bovenop de voorziene vergoeding. De zoektocht naar voldoende bijzitters verliep moeilijk. Vooral de drukke communieperiode, een valabel excuus om niet te hoeven zitten, leidde ertoe dat er minder mensen beschikbaar waren dan bij andere verkiezingen.

Kruisem zocht 370 mensen om alle kies- en telbureaus te bemannen zondag en dat was een serieuze uitdaging. De gemeente verstuurde 1.000 brieven maar kreeg in meer dan de helft van de gevallen excuses terug. In vele gevallen waren die sluitend: mensen kunnen niet komen door ziekte, omdat ze in het buitenland zitten of omdat ze aan het werk zijn. Opvallend ook is het hoge aantal mensen dat niet kan meehelpen omdat ze met een communicant zitten thuis. De gemeente ziet dat als een valabel excuus om zondag niet te moeten zitten. 

Goedkope vliegtuigtickets en vast aperitiefmoment

Toch bleken ook in Kruisem heel wat mensen creatief. Eén inwoner liet weten elke zondagvoormiddag te gaan aperitieven wat meteen betekende dat hij niet kon garanderen nuchter in het telbureau op te dagen. Erg veel mensen brachten ook goedkope vliegtuigtickets binnen als bewijs dat ze met vakantie waren. De gemeente betwijfelt sterk dat er overal ook effectief koffers gepakt zullen worden. Het bleek dus een erg moeilijke bevalling dit jaar om voldoende mensen te vinden maar dat is uiteindelijk wel gelukt. 

Beloning

Het bestuur van Kruisem wil de mensen die nu toch komen zondag extra belonen voor die inspanning, zegt de secretaris van de kiesbureaus Peter Martens: "Om ons respect en waardering te uiten ten opzichte van de bijzitters die toch afkomen en op die manier een beetje hun zondag verprutst zien, heeft het bestuur beslist om een Kruisembon van 20 euro aan de bijzitters te geven en een bon van 30 euro aan alle voorzitters." Met die Kruisembon kunnen inwoners bij lokale handelaars terecht. 

Experiment met vrijwilligers

In Wetteren probeerden ze dit jaar om kiesbureaus te vullen met enkel vrijwilligers. De gemeente deed er een oproep voor, met licht succes. Een 60-tal mensen meldden zich spontaan aan, ongeveer 240 mensen werden nog opgeroepen. De gemeente voorziet voor de vrijwilligers een cadeautje. Wat dat wordt, blijft nog tot zondag geheim. 

Voorzien vergoeding schiet tekort

In heel het land krijgen mensen die zondag meehelpen een vastgelegde vergoeding. Voor wie bijzit in een klassiek stembureau, waar nog met potlood en papier wordt gestemd, is 28 euro voorzien. Wie in een elektronisch stembureau de egards moet waarnemen krijgt 40 euro. "Klassieke stembureaus zijn open tot 14u, de elektronische tot 16u. De vergoeding is dus gebaseerd op hoelang je er moet zijn", vertelt Peter Grouwels van Binnenlandse Zaken.

Ook wie moet tellen krijgt een vergoeding van 19 euro. Dat gebeurt enkel nog in klassieke stembureaus, elektronische stemmen worden door de computer geteld. Naast de extra vergoeding in sommige gemeenten, zoals in Kruisem, brengen heel wat voorzitters van stem- en telbureaus zelf ook nog attenties mee voor hun ploeg. Dat is, voor de duidelijkheid, niet verplicht.

kasto80

Meest gelezen